Cosun bepaalt suikerproductie op gemiddeld 13,8 ton per hectare

Nederlandse akkerbouwers produceerden afgelopen jaar gemiddeld 82,2 ton suikerbieten per hectare met een gemiddeld suikergehalte van 16,73 procent.

Cosun+bepaalt+suikerproductie+op+gemiddeld+13%2C8+ton+per+hectare
© Huisman Media

De totale suikerproductie voor de bietencampagne 2021-2022 komt daarmee op ongeveer 1,11 miljoen ton. Dit blijkt uit de eindcijfers van vorige week die Cosun Beet Company op een rij heeft gezet. Daarbij is het bedrijf uitgegaan van een Nederlands bietenareaal van circa 80.500 hectare in 2021.

Naast de wortelproductie van 82,2 ton per hectare en het gemiddelde suikergehalte van 16,73 procent heeft Cosun Beet Company het gemiddelde tarrapercentage vastgesteld op 10,7 procent en de winbaarheid op 90,7. De suikerproductie van 13,76 ton is bijna 4 procent dan vorig jaar, toen was de hectareproductie gemiddeld 13,24 ton. Langjarig rekent Cosun Beet Company met een productie van 14 ton per hectare.

Hoogste productie in Zuidelijk Flevoland

Kijkend naar de campagneresultaten in de verschillende regio's, blijkt dat de hoogste suikeropbrengsten per hectare zijn gerealiseerd in Zuidelijk Flevoland. Daar komt de gemiddelde productie op 16,01 ton. Dat is vooral te danken aan de hoge wortelopbrengsten van gemiddeld 96,9 ton per hectare. Het suikergehalte in Zuidelijk Flevoland was met 16,52 procent wel lager dan het landelijk gemiddelde.

Opvallend aan de eindcijfers van de deze week afgesloten bietencampagne zijn de relatief hoge suikeropbrengsten in Zuidwest-Nederland. Voor de regio's De Westhoek, Goeree-Overflakkee, Tholen-Sint Philipsland en Noord-Beveland noteert Cosun Beet Company suikerproducties tussen de 15,91 en 15,95 ton per hectare. In deze regio's zijn de suikergehaltes over het algemeen iets hoger dan het gemiddelde van de hele campagne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer