'De opstelling van Rabobank verrast niet'

Rabobank maakt een flinke pas op de plaats. Grote, strategische financieringsaanvragen voor bijvoorbeeld een nieuwe locatie of stal worden nauwelijks gehonoreerd tenzij het strikt noodzakelijk is en urgent. Bijvoorbeeld om te kunnen voldoen aan specifieke regelgeving zoals het Brabantbesluit, de provinciale verplichting om uiterlijk 1 januari 2024 stallen emissiearm te maken.

%27De+opstelling+van+Rabobank+verrast+niet%27
© Dirk Hol

De bank doet een stap opzij omdat ze naar eigen zeggen momenteel 'in de mist vaart', doelend op de onzekere tijd waarin de sector verkeert sinds de bekendmaking van de kabinetsplannen voor stikstof en klimaat.

Rabobank werkt aan een nieuwe financieringsnorm en heeft daarvoor een speciale commissie opgericht. Deze 'engagementcommissie' bekijkt van week tot week wat de impact is van de plannen op de sector en dus de financierbaarheid.

Duidelijk is dat piekbelasters en bedrijven nabij Natura 2000-gebieden voorlopig niet hoeven te rekenen op strategische financiering. De bank wil eerst meer duidelijkheid van het kabinet en de provincies.

Kredietverlening mag geen spelbreker zijn voor de verduurzaming

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De opstelling van de Rabobank verrast niet in deze onzekere tijd. Banken zijn van nature uiterst risicomijdend. Met alle gevaren van dien voor ondernemers die graag vooruit willen. De kredietverlening mag geen spelbreker zijn voor de verduurzaming van agrarische bedrijven.


Het beleid van de bank laat ook zien hoe belangrijk het is dat kabinet en provincies snel duidelijkheid geven en tegelijk regels voor alternatieve financieringsvormen wegnemen.

Rabobank heeft nooit sectorbeleid willen voeren, maar wil individueel blijven kijken naar financieringsaanvragen. Het klopt dat de boer niet bestaat, toch had de bank het zichzelf en de sector makkelijker gemaakt als zij alerter was geweest op de maatschappelijke en politieke tendens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer