'Moedige draai van PvdA voor Ceta'

Deze week stond de ratificatie van het handelsverdrag met Canada (Ceta) centraal in de Eerste Kamer. De senatoren moesten voor of tegen stemmen. Dankzij de draai van PvdA was een meerderheid voor. Een bijzondere draai, want van nature zijn linkse politieke partijen tegen handelsverdragen.

%27Moedige+draai+van+PvdA+voor+Ceta%27
© Dirk Hol

Net zoals zoveel onderwerpen momenteel, is ook dit dossier een splijtzwam. Je bent voor of tegen. PvdA was altijd tegen, ook twee jaar terug nog. Maar de partij meent nu, dankzij aanpassingen opgenomen in het verdrag, aanleiding te zien om haar standpunt te wijzigingen. De reden is dat diverse ‘duurzaamheidshoofdstukken’ over bescherming van het klimaat en verbetering van arbeidsomstandigheden zijn toegevoegd.

Het is goed en verstandig dat de handelsrelatie met Canada intact blijft. Zeker nu op Europees grondgebied een oorlog woedt, de wereldorde instabieler is dan we in jaren gewend zijn, is het verstandig om de relatie met een bevriend land als Canada in stand te houden. Juist nu heeft Europa bondgenoten nodig.

Daarbij bevestigt het ook de status van Europa als economische en politieke grootmacht die toonaangevend is op het gebied van onder meer een duurzamere landbouw. Het is dus goed dat Europa normbepalend is wereldwijd. Immers, voor producten die van Canada naar Europa gaan, gelden Europese eisen en criteria.

Het is goed en verstandig dat de handelsrelatie met Canada intact blijft

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De afgelopen vijf jaar wordt onder de voorwaarden van het verdrag handel gedreven met Canada. In die periode is de export van agrarische goederen groter dan de import. Het laat het belang zien van de agrarische sector voor de open economie die Nederland is, maar ook voor de boeren en tuinders zelf. Want van iedere vijf agrariërs bestaan er zeker drie bij de gratie van die export.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer