'Maak het perspectief woest aantrekkelijk'

Het komende half jaar wordt cruciaal voor de land- en tuinbouw. Voor tal van dossiers is duidelijkheid toegezegd. Die toezegging deed landbouwminister Henk Staghouwer in het stikstofdebat, afgelopen donderdag.

%27Maak+het+perspectief+woest+aantrekkelijk%27
© Dirk Hol

Er is een reeks Kamerbrieven te verwachten over de invulling van kringlooplandbouw, grondgebondenheid, dierwaardige veehouderij, verdienvermogen, pacht, eiwittransitie en natuurlijk derogatie.

Laten we beginnen met het laatste. In hetzelfde debat schetste stikstofminister Christianne van der Wal dat zij en Staghouwer in Brussel consequent tegen een muur aanlopen. Dat is op zijn minst zorgwekkend.

Uit navraag blijkt dat de ambtenaren van het Nitraatcomité helemaal niets meer voor Nederland willen doen als het gaat om verruiming van milieuruimten. In de onderhandeling zit al maanden nauwelijks tot geen beweging.

De tijdsdruk is groot, maar dat blijkt niet uit het tempo van Staghouwer

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Brussel wil harde garanties voor een aantoonbare verbetering van de waterkwaliteit. Het ingezette kabinetsbeleid biedt daartoe vooralsnog onvoldoende handvatten. Het maakt het perspectief voor de veehouderij nog onzekerder.

De Kamer drong donderdag bij Staghouwer aan op meer duidelijkheid. Die kon hij op dat moment niet geven. Wat is nu eigenlijk het perspectief zoals de landbouwminister dat ziet voor de boeren en tuinders? Waar blijft de concrete invulling? Er wordt gestuurd op kringlooplandbouw zonder dat ook maar iemand duidelijkheid kan geven over wat dat precies betekent.

De tijdsdruk is groot, maar dat blijkt niet uit het tempo van Staghouwer. Het zou meer dan terecht zijn als hij zeer snel met een 'woest aantrekkelijk', helder perspectief komt voor boeren en tuinders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer