'Stop met die acties gericht op personen'

Viroloog Marion Koopmans is deze week niet te gast op theaterfestival Oerol op Terschelling. Haar optreden is in overleg met de politie afgezegd vanwege een 'veiligheidsrisico'. Ook werkbezoeken van landbouwminister Henk Staghouwer werden deze week ijlings verplaatst of afgezegd, eveneens uit veiligheidsoverwegingen. Op bijeenkomsten komt hij via sluipwegen onder begeleiding van de politie op zijn bestemming omdat protesterende boeren op hem jagen met trekkers, galgen en poppen.

%27Stop+met+die+acties+gericht+op+personen%27
© Dirk Hol

Ook minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof moest het ontgelden, een week eerder. De protesterende boeren bij haar huis hebben de reputatie van de minister veel meer geholpen dan hun eigen reputatie.

Ik begrijp dat er behoefte is om het terecht gevoelde ongenoegen, boosheid, verontwaardiging en frustraties te uiten. Dat vraagt om een uitlaatklep. Maar blijf wel af van politici, wetenschappers en journalisten. Het moet altijd gaan over de inhoud, niet de persoon.

De breed gevoelde frustratie past bij de fase waarin de transitie van de landbouw zich bevindt. Een overgangsfase, ook wel liminale fase genoemd. Het is het moment waarin wezenlijke veranderingen van het systeem gaan plaatsvinden. Het oude is op, maar het nieuwe is nog niet klaar. Dat schuurt, geeft spanning, onrust en vooral veel onzekerheid. Een zekere mate van chaos regeert. Velen klampen zich vast aan hoe het was. Slechts enkelen gaan zo snel mogelijk op zoek naar het 'nieuwe'.

Haal die galgen en poppen weg en stop de jacht op politici

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Belangrijk is in deze fase is dat er rap duidelijkheid komt, maar om die 'overgang' te doorleven met alle emoties die daarbij horen. Maar hoe benard de situatie ook lijkt, houd als sector je waardigheid en fatsoen. Haal die galgen en poppen weg en stop de jacht. Want vroeg of laat moet toch weer met beleidsmakers worden gesproken om samen het 'nieuwe' vorm te geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer