'De boer van de toekomst is vooral een ondernemer'

Boeren die willen blijven, komen voor ondernemerskeuzen te staan. Veranderen, verplaatsen of toch stoppen. 'Gewoon' blijven doorboeren is passé. Dat blijkt uit de Kamerbrief 'Perspectieven voor agrarisch ondernemers' van landbouwminister Henk Staghouwer die vrijdag verscheen.

%27De+boer+van+de+toekomst+is+vooral+een+ondernemer%27
© Dirk Hol

In bijna vijftig pagina's zet de landbouwminister uiteen hoe het kabinet de landbouwtransitie wil gaan vormgeven en herstructureren. De transitie naar duurzame landbouw wordt vergaand doorgezet met als uitgangspunt niet alles kan overal meer, zoals rondom grote Natura 2000-gebieden als de Veluwe en de Peel. Want ook al beloofde het kabinet niet met een zonering te komen, in de praktijk lijkt het daar toch echt op neer te komen.

Het zal vooral de brede middengroep van boerenbedrijven raken. Ik bedoel daarmee de bedrijven die niet al expliciet hebben gekozen voor grootschalig, gespecialiseerde en hoogtechnologische bedrijfsvoering enerzijds en extensivering of verbreding anderzijds.

Wil ik blijven op mijn plek en zo ja, wat kan dan nog? Dat wordt het belangrijkste vraagstuk dat boeren krijgen voorgelegd als ze al niet een keuze hebben gemaakt. De omgeving van het boerenbedrijf zal bepalend zijn voor de toekomst en ontwikkelrichting van het bedrijf. En natuurlijk wat past bij u als ondernemer. Het landbouwbedrijf van de toekomst vraagt om meer ondernemerschap dan ooit, focus op uw eigen kunnen en passie, omgeving en milieugrenzen.

Boeren die blijven, komen voor ondernemerskeuzen te staan

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Niet eerder werden ketenpartijen gedwongen om hun rol op te pakken in de uitvoering van de transitie. Het kabinet wil ze vergaand gaan verplichten tot de juiste financiële vergoeding en samenwerking. Ook dat vraagt van boeren meer ondernemerschap en een regierol in de keten waarvoor zij produceren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer