Franse gangbare melkprijs hoger dan biologische

De prijs voor gangbare melk in Frankrijk lag in april voor het eerst in de geschiedenis gemiddeld hoger dan die voor biologische. De Franse melkproductie daalde deze maand 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Franse ministerie van Landbouw en Voedsel.

Franse+gangbare+melkprijs+hoger+dan+biologische
© Twan Wiermans

De gemiddelde prijs voor gangbare melk (exclusief melk voor zuivelproducten met een beschermde oorsprongsbenaming) lag in april op 40,6 cent per liter en steeg in een jaar tijd bijna 23 procent. Voor een liter gangbare melk wordt gemiddeld 0,6 cent meer uitgekeerd dan voor biologische melk (40 cent per liter).

De prijs voor biologische melk in Frankrijk daalde in april opnieuw. In april was de gemiddelde prijsdaling voor biologische melk 1,8 procent. Het gemiddelde voor alle typen standaardmelk (inclusief melk voor zuivelproducten met beschermde oorsprongsbenaming) lag in april op 41,7 cent per liter. Dat is 20 procent meer dan een jaar geleden.


Minder melk

Het Franse landbouwministerie meldt verder dat in maart in de Europese Unie gemiddeld 0,5 procent minder melk werd opgehaald bij melkveehouders ten opzichte van een jaar eerder. In Frankrijk is de productie dus steviger gekrompen dan het Europese totaal. Ook in Duitsland en Nederland daalde de melkproductie in deze periode. In Italië en Polen steeg de productie juist.

Het aandeel biologische melk van het Franse totaal blijft stijgen en ligt nu op 5,8 procent van de Franse melkproductie. Het aandeel melk dat geproduceerd wordt volgens een beschermde productiemethode of voor producten met een beschermde oorsprongsbenaming bedraagt in Frankrijk 16,7 procent van de Franse melkcollectie. Dat is 0,8 procentpunt minder dan een jaar geleden.


Geitenmelk

De productie van geitenmelk nam in april ook af; met 1,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij elkaar opgeteld ligt de Franse geitenmelkproductie in de eerste vier maanden van 2022 wel 0,9 procent hoger dan in de eerste vier maanden van 2021. In april steeg de gemiddelde prijs voor geitenmelk in Frankrijk door naar 74,9 cent per liter. Dat is 3,6 cent meer dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer