Flinke krimp Vlaamse melkproductie verwacht

De stikstofaanpak die in Vlaanderen is afgekondigd, heeft naar verwachting een forse impact op de melkproductie in Vlaanderen. Omdat melkveehouders geen ontwikkelmogelijkheden hebben, verwacht Renaat Debergh van de Belgische overkoepelende zuivelorganisatie BCZ-CBL een daling van 15 tot 20 procent. Dat is zo'n 450 tot 600 miljoen liter melk.

Flinke+krimp+Vlaamse+melkproductie+verwacht
© Twan Wiermans

Tijdens het rundveeseminarie op de Agridagen in het Belgische Ravels werden de in maart aangekondigde plannen voor de stikstofreductie in Vlaanderen toegelicht door onder andere Joris Raleas van IIvo. Pluimvee- en varkensbedrijven moeten per 2030 de ammoniakuitstoot met 60 procent reduceren, melkvee- en vleesveebedrijven met 15 procent en vleeskalveren met 20 procent.

Daarnaast wordt een aantal bedrijven met een grote stikstofuitstoot op natuurgebieden verplicht opgekocht en komen er vrijwillige opkoopregelingen. De daling van de stikstofuitstoot per bedrijf is doorgaans wel haalbaar. Het lastigste van de hele regeling is volgens Raleas dat er geen uitstoot mag zijn op natuurgebieden.

Impactscoredrempel

Bij uitbreiding, renovatie of nieuwbouw geldt een impactscoredrempel van 0,025 procent op een natuurgebied. Die drempel staat voor de toename van de uitstoot op een natuurgebied. In de praktijk betekent dit dat vrijwel geen enkel veebedrijf nog kan groeien. Er zijn maar een paar kleine gebieden in het zuiden van Vlaanderen, langs de kust en bij de grens met Frankrijk waar nog mogelijkheden zijn.

Volgens Debergh hebben de stikstofplannen dus een veel grotere impact op de melkveebedrijven dan gedacht. Normaal stopt jaarlijks 3 tot 4 procent van de bedrijven en kunnen mede hierdoor de overblijvende bedrijven groeien. Dat is nu niet mogelijk, want er is ook geen optie om uitstootrechten van het ene naar het andere bedrijf te verplaatsen.

Verlagen stikstofuitstoot

Voor melkveehouders wordt het hierdoor moeilijker om de kosten van het verlagen van de stikstofuitstoot terug te verdienen. Dat heeft uiteraard ook effect op de melkverwerkende bedrijven in België. Voor de melkverwerkende bedrijven betekent dit volgens Debergh een krimp van de productie in België met zo'n 15 tot 20 procent, ofwel zo'n 450 tot 600 miljoen liter.

'Dat is de gezamenlijke productie van Inex, Danone, Olympia, Mik/Pur Natur en Biomilk, ofwel vijf van de 28 leden van de BCZ-CBL. De zelfvoorzieningsgraad van zuivel in Vlaanderen is nu nog 109 procent, maar kan hierdoor onder de 100 procent uitkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer