Alternatieve stikstofberekening komt uit op minder reductie

De stikstofreductiedoelen zouden een stuk lager kunnen zijn als rekening wordt gehouden met de effecten van klimaatmaatregelen. Dat zou blijken uit niet gepubliceerde berekeningen van het ministerie van Financiën, waarover NRC bericht.

Alternatieve+stikstofberekening+komt+uit+op+minder+reductie
© Twan Wiermans

Uit die berekeningen zou blijken dat klimaatmaatregelen ook een fikse stikstofbesparing opleveren. Hierdoor zou de stikstofreductie uit de landbouw tot een kwart tot de helft minder kunnen. Deze verlaging van de reductie is niet verwerkt in het kaartje met reductiedoelen van stikstofminister Christianne van der Wal.

Overigens zal ook de landbouw zelf een bijdrage moeten leveren aan het klimaatbeleid. Zo zal de Nederlandse methaanuitstoot met 30 procent omlaag moeten, een opgave die voor een groot deel bij de melkveehouderij ligt. In het nationaal programma landelijk gebied (NPLG), waarin de gebiedsaanpak wordt vastgelegd, worden straks afspraken gemaakt over klimaat- en waterdoelen.


Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert zet in NRC vraagtekens bij het stikstofbeleid. Hij schrijft in een opiniestuk dat het het beleid ten onrechte vooruitloopt op een wetswijziging die nog niet door de Tweede en Eerste Kamer is goedgekeurd.

In de huidige Wet natuurbescherming staat dat 74 procent van de beschermde natuurgebieden die gelden als 'stikstofgevoelig' uiterlijk in 2035 niet meer aan te hoge stikstofconcentraties mag worden blootgesteld. In het regeerakkoord is door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat doel vijf jaar naar voren te halen, dus naar 2030. De wetswijziging die dat moet regelen wordt naar verwachting pas in de eerste helft van 2023 bij de Tweede Kamer worden ingediend, schreven de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) vorige week in antwoord op Kamervragen van Pieter Omtzigt.


Schuldig aan ambtsmisdrijf

De hoogleraar voegt eraan toe dat de ministers verplicht zijn zich aan de wet te houden. 'Als zij willens en wetens de wet schenden, maken zij zich schuldig aan een ambtsmisdrijf in de zin van het Wetboek van Strafrecht. Dat de wet op termijn mogelijk gewijzigd wordt, is daarbij geen excuus. Zijn de beide bewindslieden zich hiervan bewust? Dit alles kan, kortom, toch niet de bedoeling zijn?'

Naar aanleiding van de artikelen in NRC hebben het Kamerlid Pieter Omtzigt en BBB een spoeddebat over het stikstofbeleid aangevraagd. Ook hebben ze een groot aantal schriftelijke Kamervragen ingediend. De Tweede Kamer is sinds vrijdag met reces en zal daar voor een eventuele debat van terug moeten komen.

Minister Sigrid Kaag (Financiën) heeft de stikstofberekeningen die op haar ministerie zijn gemaakt bevestigd. Het zou hierbij gaan om een ‘ambtelijke rekenexercitie’ om beleidskeuzes door te rekenen. Deze zijn niet bedoeld om nieuw beleid te maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer