EU-commissaris: Nederland had veel eerder moeten ingrijpen

Nederland had al jaren geleden maatregelen tegen stikstofemissies moeten nemen. Als daarmee eerder was begonnen, dan waren nu niet zulke drastische maatregelen nodig geweest. Dat zei Milieucommissaris Virginijus Sinkevicius in een debat in Straatsburg over de Europese biodiversiteitsdoelen.

EU%2Dcommissaris%3A+Nederland+had+veel+eerder+moeten+ingrijpen
© Europese Unie 2022

Volgens Sinkevicius had Nederland al vanaf de jaren zestig strenger moeten toezien op de stikstofuitstoot. In plaats daarvan is er juist beleid in tegengestelde richting gemaakt. Om dat nu te corrigeren zijn grote investeringen nodig. 'Het is erg belangrijk dat dat geld terechtkomt bij diegenen voor wie de gevolgen van de transitie het grootste zijn.'


De Eurocommissaris benadrukt het belang van natuurbescherming. Hij noemde als voorbeeld van hoe het uit de hand kan lopen het Spaanse natuurgebied Mar Menor dat sterk te lijden heeft onder de intensieve landbouw en varkenhouderij in de regio.


Massale vissterfte

Vorig jaar zomer kwam deze grootste zoutwaterlagune van Europa in het nieuws door een massale vissterfte. 'Dat is wat er gebeurt als je niks doet tegen emissies', waarschuwde Sinkevicius. De Eurocommissaris zegt de inspanningen van de huidige Nederlandse regering om het stikstofprobleem op te lossen te waarderen.

'We zijn een duidelijk plan overeengekomen met de Nederlandse regering. Veel andere EU-landen zijn Nederland voorgegaan bij het naleven en implementeren van de Europese milieuwetgeving. Ik denk dat dit ook in Nederland zal lukken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer