Friese CDA: terug naar tekentafel met stikstofbeleid

Friese CDA-politici hebben er bij de landelijke partijtop op aangedrongen om terug naar de tekentafel te gaan vanwege het stikstofbeleid. CDA Fryslân eist 'dat alle betrokkenen in dit dossier alles in het werk gaan stellen om onze boeren een stevig en duidelijk ontwikkelperspectief te bieden'.

Friese+CDA%3A+terug+naar+tekentafel+met+stikstofbeleid
© Dirk Hol

'De stikstofplannen, zoals die nu voorliggen, zien wij als onrechtvaardig en onrealistisch', schrijven de politici in een brandbrief aan CDA-minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken, CDA-Tweede Kamerlid Pieter Heerma en CDA-partijvoorzitter Hans Huibers.

Ook het proces daarnaartoe, waarbij de agrarische sector en de provincies zouden zijn overvallen, keuren de vicevoorzitter van het Friese CDA, de CDA-gedeputeerde en voorzitters van de gemeenteraadsfracties af. 'Het is evident dat alle partijen moeten bijdragen aan het halen van de (natuur)doelen. Hierbij moet niet alleen worden gekeken naar de agrarische sector.'


'Wij zijn voor beschermde natuurgebieden, niet voor het zonder onderbouwing toevoegen van een extra stikstofgevoelig Natura 2000-gebied en uitbreiding van Natura 2000-gebieden, maar met in Nederland realiseerbare gewaardeerde natuur. Dat vergt aanpassing van de kritische depositiewaarde voor haalbare doelen en ecosystemen.'
Dag van de Christendemocratie

Hoekstra gaf vorige week zaterdag tijdens de Dag van de Christendemocratie in het Gelderse Nijkerk aan dat het niet goed is gegaan, stellen de briefschrijvers. 'Als het niet is goed gegaan, dan moet er terug worden gegaan naar de tekentafel.'


De christendemocraten sluiten zich aan bij het statement van het Agronetwerk van de partij dat het CDA moet staan voor een plan waarbij perspectief wordt geboden, mensen en het draagvlak voor beleid vooropstaan en waarbij de agrarische sector en de politiek gezamenlijk aan de aanpak voor de verbetering van de natuur in Nederland kunnen werken.


Motie Opsterland

Ook partijen in de gemeenteraad van Opsterland hebben kritiek geleverd op de stikstofplannen van minister Christianne van der Wal (VVD). Een motie van VVD, CDA en Opsterland Belang werd aangenomen. De gemeenteraad roept het college van burgemeester en wethouders op om zich te verzetten tegen de stikstofplannen als dat in de gemeente leidt tot gedwongen onteigening van boeren.

Bovendien vragen de partijen het gemeentebestuur om met spoed bij provincie Fryslân aan te dringen om meetapparatuur te plaatsen in de drie Natura 2000-gebieden in Opsterland. Deze meten afzonderlijk de depositie van ammoniak en stikstofoxiden, maar ook wat de natuur zelf aan ammoniak levert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer