Duitsland stemt in met strengere regels voor mest en nitraat

De Duitse deelstaten hebben met grote tegenzin ingestemd met een strengere mestwet om aan een Europese miljoenenboete te ontkomen. Daardoor gelden meer gebieden als 'nitraatvervuild' en mag op minder weilanden mest worden uitgereden. Ook moeten de deelstaten binnen een jaar een veel gedetailleerder netwerk van meetinstallaties in gebruik nemen.

Duitsland+stemt+in+met+strengere+regels+voor+mest+en+nitraat
© Dirk Hol

De nieuwe bestuurlijke regeling houdt in dat de 'rode gebieden' met bijna de helft toenemen tot 2,9 miljoen hectare landbouwgrond. De Duitse landbouwminister Cem Özdemir en milieuminister Steffi Lemke (Groenen) hadden daarover eerder al een akkoord bereikt met de Europese Commissie. Brussel had procedures tegen Berlijn aangespannen en gewonnen omdat zij niet optrad tegen te hoge concentraties nitraatvervuiling in het Duitse grondwater.

De Europese commissarissen van Klimaat, Milieu, Volksgezondheid en Landbouw hadden Duitsland duidelijk gemaakt dat het negeren, ontwijken en ontduiken van EU-regels niet langer zou worden geaccepteerd. Brussel zou overgaan tot inning van de miljoenenboetes, als de Duitse deelstaten zich tegen de nieuwe regels zouden blijven verzetten. De Duitse waterleidingbedrijven verwelkomen de nieuwe regels tegen nitraatverontreiniging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer