Land van Cuijk blijkt boergezind in stikstofkwestie

De gemeenteraad van Land van Cuijk stemde donderdagavond bijna raadsbreed voor een motie om samen te werken aan toekomstperspectief voor agrarisch ondernemers.

Land+van+Cuijk+blijkt+boergezind+in+stikstofkwestie
© Monique van Loon

De raad spreekt via de motie uit dat de stikstofreductiekaart uit Den Haag niet leidend zal zijn in het Brabantse Land van Cuijk. In plaats daarvan wil de gemeente samen met boeren en tuinders werken aan een eigen gebiedsgerichte aanpak. Ook wil de gemeente vertrouwen en duidelijkheid scheppen voor de agrarische sector en ondernemers helpen die op zoek zijn naar innovatieve en alternatieve vormen van landbouw. D66, SP en Forum voor Democratie stemden tegen.

Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering deelden boeren en tuinders streekproducten uit voor het gemeentehuis. De dilemma's en het gebrek aan toekomstperspectief kregen een gezicht door de inspraakmomenten van drie jonge agrarisch ondernemers: varkenshouder Kevin Jans, pluimveehouder Femke van den Berg en melkveehouder Stan Kerkhof.


Brief aan provincies

De gemeenteraad kwam met de boeren overeen om een gezamenlijke brief aan de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland en de Rijksoverheid te sturen. Daarin worden de overheidsinstanties op de hoogte gesteld van de gebiedsgerichte aanpak van Land van Cuijk.

Het belangrijkste uitgangspunt voor ons als boeren is toekomstperspectief

Daarbij wordt door middel van keukentafelgesprekken met betrokkenen het perspectief voor ondernemers en het behalen van stikstofreductiedoelen in samenhang en maatwerk opgepakt. De gemeente stelt daarnaast in de brief voor om deze aanpak als voorbeeld te laten dienen voor andere gemeenten en de Rijksoverheid.


Stikstofbank

Een ander belangrijk punt waar de gemeenteraad mee instemde, is de opzet van een gemeentelijke stikstofbank. 'Het belangrijkste uitgangspunt voor ons als boeren is toekomstperspectief en een verdienmodel. Dat zorgt voor een vitaal buitengebied waarin boeren, burgers en natuur goed samen kunnen leven. Dat kunnen wij niet alleen, maar samen met de gemeente, bedrijfsleven en burgers willen wij hiervoor zorgen', zegt voorzitter Rob Wientjes van ZLTO-afdeling Land van Cuijk.

Hij is erg tevreden over het verloop van de actie, de inzet van de leden en het bereikte resultaat. 'Zelf aan de slag en niet met regels van bovenaf. Met oog voor het gebied en de diversiteit van de bedrijven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer