Staghouwer volgende week in gesprek met supermarkten

Landbouwminister Henk Staghouwer gaat volgende week weer in gesprek met de supermarktbranche over een betere prijs voor boeren en tuinders. Als de retail daar niet aan tegemoet komt, sluit de bewindsman aanvullende wetgeving niet uit. 'We moeten meer terugsluizen naar boeren en tuinders.'

Staghouwer+volgende+week+in+gesprek+met+supermarkten
© Dirk Hol

Dat zei Staghouwer donderdag tijdens een gesprek met studenten van Has Hogeschool in Den Bosch. Volgens de minister blijft er voor veel agrarische bedrijven onder de streep nog te weinig over. Terwijl van hen juist grote inspanningen worden gevraagd om verder te verduurzamen.


'We hebben we geen tijd te verliezen. We moeten de positie van boeren en tuinders versterken. En daar gaan we de supermarktbranche op aanspreken', gaf hij aan. De minister doelt dan onder andere op een systeem van 'true pricing', waarbij kostenstijgingen bij producenten worden doorberekend aan de consument.


Producten weggestopt

Het steekt Staghouwer dat bijvoorbeeld biologische producten worden 'weggestopt' onderin in het supermarktschap en dat voor streekproducten daar al helemaal geen plaats is. In het kader van kringlooplandbouw vindt de minister dat de retail hier ook een bijdrage aan moet leveren.

Staghouwer moedigde boeren en tuinders en de studenten aan de agrarische opleidingen aan zelf actie te ondernemen richting de supermarkten in hun omgeving. 'Boeren en tuinders moeten dat ook vragen.'


College Boer

Minister Staghouwer was donderdag in Den Bosch gast in het nieuwe live-event College Boer van Nieuwe Oogst en HAS Hogeschool waarin studenten onder leiding van een moderator een inspirerende gast hun vragen kunnen stellen. Centraal stond ditmaal: wat hebben jonge boeren nodig voor perspectief. De opnamen zijn vanaf vrijdag 8 juli online te bekijken via onder andere nieuweoogst.nl en YouTube.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer