Minister wil versneld 60 miljoen euro voor glastuinbouwsector

Minister Henk Staghouwer (LNV) gaat proberen om geld bestemd voor de glastuinbouwsector vervroegd beschikbaar te stellen. Er is een bedrag van 25 miljoen euro om deze bedrijven te steunen vanwege de hoge energieprijzen maar Staghouwer wil dat verhogen naar 60 miljoen.

Minister+wil+versneld+60+miljoen+euro+voor+glastuinbouwsector
© Dirk Hol

Dat zei Staghouwer woensdag tijdens een debat over de glastuinbouw en de visserij. Staghouwer noemt het voornemen 'een stevige sprong'. Helemaal zeker is het overigens nog niet, de minister zal dit eerst met zijn collega van Financiën moeten afstemmen. 'Maar ik zeg toe dat ik het ga bespreken, omdat ik het grote belang zie om dat gerealiseerd te krijgen.' Een concrete toezegging of uitwerking verwacht de minister op z'n vroegst in september te kunnen geven.


De coalitiepartijen toonden zich tijdens het debat erg verdeeld over het al dan niet steunen van de glastuinders (en de vissers). Zo stelt D66 dat tuinders te weinig hebben gedaan om duurzamer te worden. 'In 2013 is een convenant gesloten. Er is een hoop geld heen gegaan, maar voor wat hoort wat. Als je een afspraak maakt, moet je je er ook aan houden. Een deel van de tuinders heeft te veel op hun handen gezeten, zij hebben onvoldoende geanticipeerd op de energieschaarste', stelt Tjeerd de Groot namens die partij.


Meer steun

VVD, CDA en ChristenUnie vinden juist dat de sector meer steun verdient. 'Ik begrijp de verzuchting van De Groot, maar de disruptie in de energiemarkt is momenteel enorm groot met zo'n snelle stijging van de gasprijs', zegt Pieter Grinwis van de ChristenUnie. CDA'er Derk Boswijk vindt de glastuinbouwsector te belangrijk voor Nederland, in zowel de voedselvoorziening als de energietransitie, om deze niet te steunen.

Vanuit de oppositie klinkt een al net zo verdeeld geluid. Laura Bromet van GroenLinks stelt dat de glastuinbouwsector er bij lange na niet in is geslaagd om de eigen doelen voor emissiereductie en energiebesparing te behalen. 'De doelen voor 2020 zijn doorgeschoven naar 2030. De sector lijkt geen verantwoordelijkheid te willen nemen voor het eigen falen.' Net als D66 wil GroenLinks dat bedrijven die zich niet aan de afspraak hebben gehouden worden gesanctioneerd.

Chris Stoffer (SGP) zegt dat zeker duizend glastuinbouwbedrijven momenteel in zwaar weer verkeren. Hij ziet in omringende landen steun voor tuinders en mist in Nederland een dergelijk besef van urgentie. Caroline van der Plas (BBB) zegt dat de glastuinbouwsector al jaren bezig is om klimaatneutraal te worden. 'Wanneer gaat de minister zijn nek uitsteken voor hen? Deze bedrijven nu stuk laten gaan is toch geen langetermijnvisie?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer