Nog geen besluit over derogatie

Er is nog altijd geen duidelijkheid over de verlenging van de derogatie van de Nitraatrichtlijn. Landbouwminister Henk Staghouwer stelt in een brief aan de Tweede Kamer dat er voor het ingaan van het zomerreces zeer waarschijnlijk geen besluit wordt genomen.

Nog+geen+besluit+over+derogatie
© Burt

Staghouwer stelt in zijn brief nogmaals dat het zonder meer verkrijgen van derogatie, zoals de afgelopen jaren het geval was, steeds lastiger wordt. De veelvuldige gesprekken met Brussel over de derogatie verlopen moeizaam, schrijft Staghouwer.

Hij laat ook weten zich maximaal in te spannen om in de gesprekken op ambtelijk en politiek niveau te komen tot een derogatieverlening. Inzet daarbij is een balans tussen haalbare voorwaarden voor Brussel en langjarige duidelijkheid voor de sector.


Daarbij zijn er drie kernvoorwaarden voor de minister: een derogatiebeschikking voor vier jaar, de derogatie voor 2022 op hetzelfde niveau als de afgelopen jaren en als derde een derogatie zonder directe interventies vanuit de Europese Commissie in gebiedsgerichte aanpak gedurende de looptijd van de beschikking.


Nationaal Programma Landelijk Gebied

'Ik streef naar een derogatie voor Nederland die ondersteunend is aan de werkwijze en doelen voor natuur (stikstof), water, klimaat en biodiversiteit, zoals omschreven in het Nationaal Programma Landelijk gebied en daarnaast werkbaar is voor de agrarische sector. Vanuit het belang dat ik hecht aan duidelijkheid en zekerheid, zal de minister voor Natuur en Stikstof zodra de uitkomsten van de onderhandelingen bekend zijn, deze betrekken bij de nadere vormgeving van de gebiedsprocessen en de maatregelen die daarin worden voorgesteld', legt Staghouwer uit.

De komende periode worden de gesprekken voortgezet. 'Ik vraag nogmaals begrip van de Tweede Kamer om nu niet in te gaan op de meest waarschijnlijke uitkomst van de onderhandelingen, omdat dit de onderhandelingspositie mogelijk kan schaden', aldus Staghouwer.


Eerder had hij aangegeven in juni uitsluitsel te kunnen geven over de uitkomst van de onderhandelingen. Dat lukt niet. Staghouwer hoopt in de eerste helft van volgende week, als het reces is begonnen, de Tweede Kamer verder te kunnen informeren over het verloop van de gesprekken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer