NAJK bedankt voor gesprek met Staghouwer

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) gaat niet in op de uitnodiging van landbouwminister Henk Staghouwer om in gesprek te gaan over de toekomst van de landbouw. De jongerenorganisatie vindt dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nu eerst zelf aan zet is om met een goed toekomstperspectief te komen.

NAJK+bedankt+voor+gesprek+met+Staghouwer
© Harry Tielman

'Tot die tijd maakt NAJK pas op de plaats en zal zij niet ingaan op de uitnodiging van minister Staghouwer', meldt NAJK-voorzitter Roy Meijer in een verklaring. Volgens de voorzitter hebben jonge boeren en tuinders al vanaf het begin van de stikstofimpasse hun best gedaan om plannen aan te leveren voor zowel perspectief voor de land- en tuinbouw, als het behalen van de doelstellingen omtrent stikstof, water en klimaat.

Het NAJK zal haar plannen nogmaals insturen aan het ministerie van LNV. 'Vervolgens is het aan LNV om naar ons, jonge boeren en tuinders, toe te komen om te laten zien dat ze onze input serieus willen verwerken in de nieuwe perspectiefbrief.'


Verschil in provincies

De agrarische jongeren zijn van mening dat het verschil gemaakt kan worden in de provincies. 'Hier kan afgeweken worden van de stikstofkaart, waarin Nederland is ingekleurd als een kleurplaat, van minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof. Waar provincies de hand uit steken naar ons, jonge boeren en tuinders, om in gezamenlijkheid te werken aan een beleid waarin wij een goed perspectief zien, daar zullen onze provinciale afdelingen met de provincies hard aan de slag gaan om dit perspectief te realiseren.'

Het NAJK roept provincies op om afstand te nemen van de stikstofkaart van minister Van der Wal en een eigen plan op te stellen met een goed perspectief voor jonge boeren en tuinders in samenwerking met de provinciale afdelingen.

Donderdag vond een vergadering plaats met een afvaardiging vanuit de provinciale AJK's. Volgens Meijer was het een goede, maar ook een emotionele en verbindende vergadering. 'Tijdens deze vergadering werd nogmaals duidelijk hoeveel verdriet, onzekerheid en onbegrip er door landelijke en provinciale bestuurders ervaren wordt bij onze leden. De emoties zijn hoog, zowel bij leden als bij onze bestuurders.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer