Staghouwer: sommige acties gaan 'duidelijke grens' over

Landbouwminister Henk Staghouwer ziet dat bepaalde boerenacties 'een duidelijke grens' over gaan. Dat laat hij weten na weer een protestdag vol wilde acties van boeren.

Staghouwer%3A+sommige+acties+gaan+%27duidelijke+grens%27+over
© Dirk Hol

‘Iedereen in Nederland heeft het recht om te demonstreren, maar niet om daarbij het verkeer te ontwrichten, de veiligheid van anderen in gevaar te brengen, natuur te vernielen of bestuurders en mediavertegenwoordigers te intimideren’, zegt de bewindsman in een verklaring op Twitter. ‘Laten we op een normale manier met elkaar het gesprek voeren’, roept Staghouwer op.

Ook stikstofminister Christianne van der Wal keurt gevaarlijke situaties door de grootschalige boerenprotesten af. ‘Dit brengt anderen en jezelf in gevaar’ en ‘is geen acceptabele manier om te protesteren’, tweet ze. Ze doelt onder meer op boerenacties met trekkers op de snelwegen.Van der Wal, die de afgelopen weken ook herhaaldelijk thuis werd opgezocht door boeren, zegt net als Staghouwer begrip te hebben voor de zorgen. Ze benadrukt dat het kabinet en de provincies nog acht jaar te tijd hebben om de stikstofuitstoot door de landbouw flink te verminderen. Het kabinet houdt volgens haar ‘oog voor de leefbaarheid van het platteland’.

Eerder op de dag zei premier Mark Rutte dat hij de gevaarlijke situaties die sommige boeren creëren met hun acties ‘oncceptabel’ vindt.


Bij een boerenactie op de A28 heeft de politie dinsdag een persoon opgepakt en een trekker in beslag genomen. De boeren bij Staphorst blokkeerden de weg en waren meerdere malen gevraagd en gevorderd te vertrekken, aldus de politie. Inmiddels is de weg in beide richtingen weer vrij van trekkers, meldt Rijkswaterstaat.

Grote veevoederbedrijven steunen de boerenprotesten, maar dat betekent niet dat alles wat de boeren doen op hun goedkeuring kan rekenen. Landbouwcoöperatie Agrifirm keurt ‘elke vorm van intimidatie af’ en ForFarmers roept op tot ‘waardige acties’.


Zorgen om toekomst

Volgens branchegenoot De Heus is het belangrijk dat de boeren zich houden aan de wet- en regelgeving en dat maatschappelijk aanvaardbare grenzen niet worden overschreden. ‘Wij maken ons samen met de veehouders zorgen over de toekomst van de agrarische sector’, zo klinkt het bij De Heus. Als het aangekondigde beleid wordt doorgezet, krijgen niet alleen de boeren het moeilijk, maar raakt dat ook de veevoederbedrijven die nu voer leveren aan de boeren.

ForFarmers wijst er op zijn beurt op dat de politiek en provinciale besturen juist samen met de boeren en de sector aan de slag moeten om een oplossing te zoeken. 'We snappen het huidige sentiment, maar elke vorm van intimidatie keuren wij af’, zegt een woordvoerder van Agrifirm na vragen hierover. Ze benadrukt dat de onderneming alleen publieksvriendelijke acties steunt. ForFarmers denkt daar net zo over. ‘Wij begrijpen hun emotie en beweegredenen. Toch roepen we op tot waardige acties. Als vanzelfsprekend staan wij niet achter geweld of intimidatie.’

De Heus laat weten achter de boosheid van de boeren te staan. Maar het bedrijf verbindt zich niet aan alles wat de boeren nu doen. De acties van deze week worden bijvoorbeeld niet financieel ondersteund door De Heus. De onderneming spreekt de boeren niet aan op wat ze wel en niet doen bij hun acties. ‘Dat laten we aan toezichthouders over.’Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer