Gemeenteraad Altena geeft signaal af aan provincie

Boeren hebben deze week bij diverse gemeentehuizen actiegevoerd, zoals in Woensdrecht, Oirschot, Bergen op Zoom, Zundert, Veere, Beneden-Leeuwen, Druten, Land van Cuijk en Altena. De gemeenteraad van Altena nam dinsdag unaniem een stikstofmotie aan.

Gemeenteraad+Altena+geeft+signaal+af+aan+provincie
© Nieuwe Oogst

Met deze motie draagt de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders op duidelijk te maken aan provincie Noord-Brabant en de betrokken ministers dat de stikstofplannen voor Altena absoluut ongepast zijn.

Dinsdag hadden zich vijftig boeren voor het gemeentehuis van Altena verzameld om hun ongenoegen te uiten. 'De actie ging uit van een aantal bezorgde boeren in ons gebied,' zegt voorzitter Bartje de Gouw van ZLTO Altena-Biesbosch. 'Ze vroegen of wij als ZLTO ook mee wilden doen om één stem vanuit Altena te geven. Dat hebben we gedaan. De actie is netjes verlopen.'


Twee Natura 2000-gebieden

De Gouw schetst hoe de plannen van de ministers voor Altena uitwerken. 'We hebben hier twee Natura 2000-gebieden: het Pompveld en de Kornsche Boezem. Hoewel geen van beide stikstofgevoelig is, is er wel een kilometerstrook omheen getekend. Er ligt ook nog een stuk veenweidegebied tussen à 47 procent reductie', licht hij toe.

'Dan hebben we nog de Biesbosch, waarvan het stikstofgevoelige deel in Zuid-Holland ligt, en er zijn nog een paar stukken als transitiegebied ingetekend à 47 procent. Dat terwijl Altena een extensieve gemeente is. De helft van de boeren is akkerbouwer en we hebben eerder een mesttekort dan een overschot. Al met al betekenen de stikstofplannen een forse reductie van het aantal melkveehouderijen.'


Eigen interim-omgevingsverordening

De Gouw is blij met de aangenomen motie van de gemeenteraad richting de provincie en het Rijk. 'Een aantal provincies ondersteunt de plannen van de minister niet. Provincie Noord-Brabant is daar wat gereserveerder in. Die verwacht een eind te komen met haar eigen interim-omgevingsverordening. Maar als je op detailniveau kijkt, dan zien we toch een ander beeld. Het provinciale beleid is te generiek.'

Wat is de inzet van ZLTO Altena-Biesbosch? 'De cirkels rond niet-stikstofgevoelige gebieden moeten weg. Wij willen best reduceren waar dat kan, maar we gaan er geen bedrijf aan opofferen', zegt de afdelingsvoorzitter.

'Wanneer blijkt dat met stalaanpassingen 30 procent reductie kan worden gehaald in plaats van 47 procent, dan vinden wij het in principe prima. Wij hebben geen probleem en dat gaan we ook niet maken. Bovendien rept de minister met geen woord over innovaties om mee te reduceren. Bij een aantal bedrijven liggen daar zeker nog kansen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer