Gelderland houdt vast aan eigen stikstofplan

Provincie Gelderland houdt vast aan haar eigen stikstofplannen en zit met smart te wachten op geld vanuit Den Haag om ze versneld door te kunnen zetten. Dat bleek woensdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten.

Gelderland+houdt+vast+aan+eigen+stikstofplan
© Twan Wiermans

Een motie van de SGP en de andere coalitiepartijen waarin gevraagd werd om de Gelderse Maatregelen Stikstof ongewijzigd door te zetten, werd door vrijwel alle partijen ondersteund.

In een reactie op de motie gaf gedeputeerde Peter Drenth (CDA) aan dat de provincie nog steeds voor een eigen plan van aanpak kiest, waarbij wordt uitgegaan van een afname van 40 procent stikstof in de landbouw en 25 procent voor andere sectoren in heel Gelderland.


Baas in eigen huis

'We zijn graag baas in eigen huis en zijn al een aantal jaren bezig om met onze inwoners en andere betrokken partijen te praten over hoe onze provincie er in de toekomst uit gaat zien', aldus Drenth. Hij gaf aan dat de landelijke stikstofplannen het draagvlak voor de Gelderse aanpak fors ondermijnen.

Drenth: 'Als Gelderse gedeputeerden hebben we er bijna een dagtaak aan om met groepen in gesprek te gaan en uit te leggen hoe we het hier gaan doen.'


Demonstrerende boeren

Dat bleek ook tijdens de Statenvergadering. Drenth onderbrak die om te praten met demonstrerende boeren die bij het provinciehuis in Arnhem stonden. De boeren namen later plaats op de tribune om het debat te kunnen volgen.

Daar stelde de gedeputeerde dat de kaart van stikstofminister Christianne van der Wal in Gelderland van tafel gaat, plus dat er niet wordt onteigend. 'Wij gaan zelfs niet bij boeren op bezoek om te vragen of ze over vrijwillige bedrijfsbeëindiging na willen denken. Men moet zich echt zelf melden.'

Drenth had ook kritiek op de perspectiefbrief van landbouwminister Henk Staghouwer. 'Als je aan de ene kant deuren dichtdoet, dan moet er elders wel een raam opengaan. Daar komt volgens mij de frustratie van de agrarische sector voor een deel vandaan', aldus de gedeputeerde.


Versneld stikstof reduceren

Ondertussen wil de provincie versneld doorgaan met het reduceren van stikstof. In mei stuurde Gedeputeerde Staten daartoe een voorstel aan de ministers om de aanpak met twee jaar te versnellen.

Dat moet gebeuren via een regeling voor vrijwillige uitkoop van industriële bedrijven, een extra investering in verduurzaming en innovatie van de industrie en de agrarische sector en uitbreiding van de vrijwillige uitkoopregeling voor veehouderijen. Een totaalpakket waaruit niet geshopt kan worden. 'We wachten nog steeds op dat geld', zegt Drenth.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer