Ko van den Boom

Ko van den Boom

Ko van den Boom is redacteur Zuid. Hij volgt Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland en het verenigingsnieuws bij ZLTO.

Contact

Artikelen door Ko van den Boom

Gebiedsgerichte aanpak van start in Zeeland

Regio Zuid

Provincie Zeeland gaat beginnen met regiodialogen. Hiertoe heeft ze uitnodigingen verstuurd aan alle betrokken Zeeuwse partijen en sectoren om binnenkort rond de tafel te komen.

Droogteagenda Brabant vastgesteld

Regio Zuid

Om droogteschade te verminderen en de waterbalans weer in evenwicht te krijgen, moet iedereen in actie komen: drinkwaterbedrijven, industrie, natuurorganisaties, agrarische sector, burgers en overheden. Dus niet alleen waterschap en provincie, maar...

Knelpunten landbouwimpasse staan centraal in dialoogsessie

Regio Zuid

De knelpunten in de landbouwimpasse en de oplossingen kwamen maandag goed naar voren tijdens de dialoogsessie van ZLTO, BAJK en ZAJK in Den Bosch.

ZLTO in verhoogde staat van ergernis over derogatiebeschikking

Regio Zuid

'Kennelijk is in Brussel het besef nog niet doorgedrongen dat ons continent, onze Europese Unie een nieuwe voedselstrategie nodig heeft. Ons land is groot in de productie van gezond, vers voedsel en fijn groen, zie de recente exportcijfers. Onze...

Akkerbouwers stappen naar Raad van State vanwege Perkpolder

Regio Zuid

Vijf akkerbouwers uit het Zeeuwse Hulst willen dat de gemeente de regie terugneemt over de vervuilde dijk in Perkpolder. Die boodschap bracht hun advocaat vorige week over bij de Raad van State.

Bemestingspraktijk is sterk in beweging

Regio Zuid

De actuele resultaten van het project 'Brabant Bemest Beter' zijn vorige week op een congres in Den Bosch gepresenteerd. Het project startte in 2020 met als doel mest duurzaam te bewerken en aan te wenden, met aandacht voor minimale verliezen en het...

ZLTO gaat natuurdoelanalyses aankaarten

Regio Zuid

'ZLTO gaat niet centraal in beroep tegen het Wijzigingsbesluit Habitatrichtlijngebieden, ook wel veegbesluit genoemd, omdat de kans op succes gering is', zegt ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema.

Melkveehouder pleit voor afschaffen consumentenvuurwerk

Veehouderij

'Plastic hulzen van vuurwerk zijn levensgevaarlijk voor boerderijdieren.' Met die boodschap trok melkveehouder Pedro van Hedel uit het Brabantse Berlicum aan de bel bij de media. Het leverde hem aardig wat aandacht op. Ook Hart van Nederland kwam...

Vervuilde grond Perkpolder blijft liggen, akkerbouwers bezorgd

Regio Zuid

De vervuilde grond in de dijk in het Zeeuwse Perkpolder kan blijven liggen. Dat heeft gemeente Hulst onlangs besloten. Wel moeten er een monitoringsplan, een onderhoudsplan en een inspectieplan komen.

Oekraïense ambassadeur bezoekt ZLTO

Regio Zuid

'Kom naar Oekraïne om te boeren. Je moet niet bang zijn uitgevallen, maar er zijn veel mogelijkheden.' Dat zei de Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko woensdag bij zijn bezoek aan ZLTO in Den Bosch.

Boeren praten over nut en noodzaak van biodiverse groenbemesters

Regio Zuid

Zijn groenbemesters de oplossing voor stikstof en biodiversiteit? De bezoekers van de kijkdag '1001 hectare biodiverse groenbemesters' in Heinkenszand werden afgelopen maandag met deze vraag beziggehouden.

Zuidelijke agrariërs maken hun punt bij landbouwminister

Politiek

Honderd boeren en tuinders uit Noord-Brabant en Limburg kwamen 17 oktober naar Horst om met landbouwminister Piet Adema in gesprek te gaan. Insteek van de minister: kennismaken en 'bouwstenen ophalen' om straks een landbouwakkoord te kunnen sluiten....

Erftrofee Zeeland 2022 gaat naar familie Verbrugge

Regio Zuid

De familie Verbrugge heeft op 8 oktober de Erftrofee 2022 Zeeland ontvangen uit handen van Jo-Annes de Bat (CDA), gedeputeerde van provincie Zeeland.

ZLTO-bestuurder: wolf steeds grotere bedreiging voor vee

Regio Zuid

De wolf wordt een steeds groter probleem voor met name schapenhouders en melkveehouders in Noord-Brabant. Dat zegt ZLTO-bestuurder Jeannette van de Ven.

Daar Agrotechniek wint innovatieprijs Agrarische Dagen Someren

Regio Zuid

Daar Agrotechniek heeft de innovatieprijs gewonnen tijdens de Agrarische Dagen Someren, die afgelopen weekend plaatsvonden. Het bedrijf, producent van industriële machines in Deurne, heeft in een maisperceel druppelirrigatie met fertigatie aangelegd.

Koningspaar bezoekt Boerenbondsmuseum in Gemert

Regio Zuid

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag een bezoek gebracht aan het Boerenbondsmuseum in Gemert. Er stond hun een warme ontvangst te wachten door boeren en boerinnen in traditionele Brabantse klederdracht. Ook was er gezorgd voor...

Koningspaar proeft tijdens werkbezoek de belangen in de Peel

Regio Zuid

Het kan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op weg naar het Toon Kortooms Park niet zijn ontgaan zijn dat er onvrede heerst in de Peel. Aan de hekken rondom het Natura 2000-gebied hangen talrijke vlaggen op de kop en elders kwam de bus langs...

Droogte in Noord-Brabant vraagt gezamenlijke focus

Regio Zuid

Het rapport over droogte van een onafhankelijke adviescommissie onder leiding van voormalig minister Melanie Maas Geesteranus van Infrastructuur en Waterstaat verschijnt op 15 september. Het advies richt zich op het langetermijnperspectief voor de...

Is mest een braakliggende goudmijn?

Regio Zuid

Innovatieve technieken om mest te verwerken en tot waarde te brengen liggen klaar op de plank. Een tweeluik over de mogelijk- en onmogelijkheden van mest. Deze week deel 2: de visie van Niels Kanters van ZLTO.

Campagne Verkeersveiligheid in oogsttijd start in Zeeland

Regio Zuid

In Zeeland werken partijen, waaronder ZLTO, samen aan een bewustwordingscampagne rondom verkeersveiligheid. Tijdens oogsttijd gaan er weer zware voertuigen de weg op om de gewassen van het land te halen. Mede afhankelijk van het weer levert dit...

Agrarisch ondernemers richten stichting Leefbaar Peelland op

Regio Zuid

Een aantal agrarisch ondernemers uit het Brabantse Heusden heeft de stichting Leefbaar Peelland opgericht. Het doel is om invloed en medezeggenschap te hebben in de gebiedsgerichte aanpak.

Is mest de sleutel in het stikstofdossier?

Regio Zuid

Het einde van het landelijke mestoverschot is nabij. Technologische innovatie om mest te verwerken en tot waarde te brengen ligt klaar op de plank. Een tweeluik over de (on)mogelijkheden. Deze week de visie van Jan Roefs van NCM.

Minister Staghouwer zoekt met bedrijfsbezoek verbinding in het zuiden

Algemeen

Landbouwminister Henk Staghouwer bezocht deze week boeren in de regio. Op 16 augustus ging hij naar Jos Leenders en Leo van Velthoven in Oost-Brabant en op 17 augustus naar Tonco Padmos in Zeeland.

Vierde droge zomer in vijf jaar tijd

Regio Oost

De droogte wordt een steeds groter probleem in het zuiden van Nederland. Deze week is in het noorden van het land enige neerslag gevallen, maar niet in regio's met het grootste neerslagtekort zoals Zeeland. In steeds meer gebieden wordt het...

Teeltkennis bijspijkeren op Uiendag Rusthoeve

Akker- & Tuinbouw

Uientelers kunnen hun teeltkennis binnenkort weer bijspijkeren op de Uiendag op Proefboerderij Rusthoeve. De dag is ook een uitstekende gelegenheid de banden in het netwerk rond de teelt weer aan te halen.

Gemeenteraad Altena geeft signaal af aan provincie

Regio Zuid

Boeren hebben deze week bij diverse gemeentehuizen actiegevoerd, zoals in Woensdrecht, Oirschot, Bergen op Zoom, Zundert, Veere, Beneden-Leeuwen, Druten, Land van Cuijk en Altena. De gemeenteraad van Altena nam dinsdag unaniem een stikstofmotie aan.

Meer water beschikbaar voor Oost-Brabant

Regio Zuid

De waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel, Limburg en Rijkswaterstaat hebben maandag een nieuw waterakkoord ondertekend. Hierin staan afspraken tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen over de aan- en afvoer van water.

Elies Lemkes: 'Inzet hele voedselketen nodig voor transitie'

Regio Zuid

De Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel 2022-2023 is klaar. Volgens provincie Noord-Brabant een eerste stap om de doelen van het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 te realiseren.

Bram Romme: 'Als je zelf verhaal niet vertelt, doet een ander het wel'

Algemeen

Bram Romme (21) uit het Brabantse Etten-Leur is derdejaarsstudent veehouderij aan de HAS in Den Bosch. Binnenkort lanceert hij vijf uitlegvideo's over de melkveehouderij op sociale media. 'Ik wil het echte verhaal van de boer vertellen.'

Plan van aanpak voor vervuilde dijk in Perkpolder is nabij

Regio Zuid

Een nieuw aangelegde dijk in Perkpolder blijkt vervuilde grond te bevatten. Boeren en omwonenden maken zich zorgen. Minister Mark Harbers kwam onlangs poolshoogte nemen. Binnenkort beslist hij over de toekomst van de dijk.

Alarmbellen rinkelen over PFAS bij Westerschelde

Regio Zuid

PFAS is in en om de Westerschelde een hot item en de kwestie van de vervuilde dijk in Perkpolder sleept al jaren. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat nam maandag poolshoogte. ZLTO wil harde garanties dat er geen risico's zijn voor...

Kwaliteit en persoonlijk contact voor boomkwekerij E. de Jong maatgevend

Akker- & Tuinbouw

'Alles jaarrond zien groeien, dat is het mooie van dit vak. Elk seizoen heeft wel wat. Je bent intensief met de natuur bezig, eigenlijk ben je een natuurbeheerder', zegt Janny de Jong van boomkwekerij E. de Jong in Dongen.

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat bezoekt Zeeuwse bedrijven

Regio Zuid

De Zeeuwse landbouwgedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA) maakte deze week een rondje langs de velden op Schouwen-Duiveland. Mede door de situatie in Oekraïne is er in veel onzekerheid in de agrarische sector.

ZLTO: Brabantse kip op achterstand

Regio Zuid

Brabantse vleeskuikenhouders die willen overstappen naar 1 ster van het Beter Leven-keurmerk, krijgen ondersteuning van de provincie Noord-Brabant. Onder meer via een subsidieregeling. ZLTO is allesbehalve enthousiast. 'De provincie werpt extra...

Zeeland richt blik op wolf

Regio Zuid

Er komt een projectgroep 'Wolf in Zeeland'. Het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland laat zich adviseren over een subsidieregeling die specifiek is gericht op de aanwezigheid van de wolf in de provincie.

Minder PAS-melders in Noord-Brabant

Regio Zuid

482 bedrijven in Noord-Brabant hebben bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een legalisatieaanvraag ingediend. Bijna de helft minder dan de verwachte 850.

Meest bekeken

Meest gelezen

Kennispartners

Vacatures