Extra nitraat rond werpen geeft zeug en biggen boost

Extra nitraat vijf tot zeven dagen voor het werpen zorgt voor een lager percentage doodgeboren biggen. Ook was er een trend in een verlaging van de sterfte van biggen tot aan het spenen. Dat blijkt uit onderzoek van Moniek van den Bosch. Die promoveerde daar 6 juli op aan Wageningen University & Research.

Extra+nitraat+rond+werpen+geeft+zeug+en+biggen+boost
© Twan Wiermans

Voor het onderzoek werd verondersteld dat het voeren van nitraat rondom het werpen de zeug en de biggen kan ondersteunen. Stikstofoxide heeft een bloedstroom regulerende werking wat de toevoer van bloed en daardoor zuurstof naar de biggen kan verhogen. Hierdoor wordt het risico op een zuurstoftekort voor de big tijdens het geboorteproces mogelijk minder.

Ook zou door het extra nitraat het uithoudingsvermogen van de zeug kunnen verbeteren, waardoor de totale duur van het werpproces wordt verkort. Daardoor zou het aantal doodgeboren biggen kunnen verminderen en de vitaliteit van de pasgeboren biggen mogelijk verbeteren.


In de praktijk onderzocht

Het verstrekken van nitraat aan de zeug is getest op een commercieel varkensbedrijf in Denemarken waar hoogproductieve zeugen werden gehouden met 18,2 totaal geboren biggen per toom. Er werden 120 hoogproductieve zeugen gevolgd. Naast een controle groep kregen zeugen 0,06 procent nitraat toegevoegd aan het voer in de vorm van calciumnitraat.

De behandelingen startten vijf dagen voor de verwachte dag van werpen en duurden tot en met vier dagen na het werpen. Extra analyses wezen uit dat hoogproductieve zeugen geen extra profijt hebben van nitraatverstrekking en de effecten vooral te zien zijn bij minder productieve zeugen. Meer informatie is te vinden in het proefschrift 'Supporting the hyper prolific sow and her litter through the perinatal period by dietary nitrate supplementation'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer