WUR: ketenaanpak versterkt verduurzamen melkveesector

Niet ieder voor zich, maar met elkaar binnen een goed georganiseerde structuur. De melkveehouderij verduurzamen lukt beter met betrokken partners die elkaar versterken. Die conclusie trekt Wageningen University & Research (WUR).

WUR%3A+ketenaanpak+versterkt+verduurzamen+melkveesector
© Persbureau Noordoost

WUR onderzocht in opdracht van Duurzame Zuivelketen en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hoe bij melkveehouders het verduurzamen van hun bedrijf kan worden aangezwengeld. Ook is in kaart gebracht waar de obstakels liggen. Het onderzoek leverde vijf inzichten op.

Volgens het rapport 'Verduurzaming van de melkveehouderij: kansen en belemmeringen' kan binnen een goed georganiseerde structuur rekening worden gehouden met de belangen van zowel boeren als hun ketenpartijen. Het derde inzicht is dat financiële en juridische ruimte nodig zijn voor boeren om te kunnen experimenteren.


Veel vragen

De melkveehouderij, maar ook andere sectoren zitten nog met veel vragen als het gaat om verduurzaming. Vragen waar nog geen antwoorden op zijn. Bijvoorbeeld over wat wel werkt en wat niet. De effecten van maatregelen moeten daarom in beeld worden gebracht en blijvend worden gevolgd.

Leren van elkaar is essentieel, schrijft WUR in het rapport. Via studiegroepen en ondernemersnetwerken kunnen boeren elkaar ondersteunen en handvatten aanreiken waarmee ze hun bedrijf kunnen verduurzamen. Boeren belonen voor hun inspanningen om te verduurzamen is stimulerend, schrijven de onderzoekers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer