Johan Vollenbroek: '80 procent kleinere veestapel nodig om ramp te voorkomen'

De veestapel zal met 80 procent moeten krimpen om een klimaatcatastrofe te voorkomen. 'Die draconische maatregel is nodig om te voorkomen dat het helemaal uit de klauwen loopt met het klimaat', zegt Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilization for the Environment (MOB).

Johan+Vollenbroek%3A+%2780+procent+kleinere+veestapel+nodig+om+ramp+te+voorkomen%27
© VidiPhoto

Dat zei Vollenbroek vrijdagmiddag toen hij deelnam aan een discussie over stikstof tijdens de conferentie Voedsel Anders van Wageningen University & Research. Hij was hier een van de sprekers, naast Geesje Rotgers (Stichting Agrifacts), Henk van Egmond en Hans Geurts (beide Nederlandse Melkveehouders Vakbond).

Volgens Vollenbroek is er niet zozeer een stikstofcrisis, maar een natuurcrisis. 'Als gevolg van decennia falend natuurbeleid. Veel woorden, maar nooit daden.' Vollenbroek becijferde dat de gemiddelde Nederlandse stikstofuitstoot veruit de hoogste van Europa is, vier keer meer dan het Europese gemiddelde. 'We zijn een grote smeerpoets', aldus de milieuactivist.

Hij bepleit een volledige herstructurering van de landbouw. Dat betekent een overgang naar een extensieve grondgebonden veeteelt op beperkte schaal. 'Met voldoende tax op dierlijke producten zodat boeren een beter inkomen hebben. Ik snap derhalve niks van de weerstand van de sector tegen een dergelijke tax. De minister wilde het onderzoeken maar dat is alweer neergesabeld van de sector die er juist van zou kunnen profiteren.'Kabinet met visie nodig

Er moet in het rijke westen 80 procent minder vlees worden geconsumeerd om het tij te keren voor de planeet. 'Alleen dan is er een kans', aldus Vollenbroek. Daar is binnen de landsgrenzen in ieder geval een kabinet met visie voor nodig, stelt de MOB-voorman. De vrijdagmiddag naar buiten gebracht kabinetsplannen met de landbouw had Vollenbroek op het moment van de discussie nog niet kunnen bestuderen.


Wat hij er al wel van had gehoord, beviel Vollenbroek wel. 'Ik moet zeggen dat het er wat dat betreft nu beter uitziet dan ooit, maar eerst zien dan geloven. Er zijn politici met lef nodig. Het kabinetsbeleid is nu een ramp, de vervuiler wordt betaald.'

80 procent minder vleesconsumptie betekent dus ook een reductie van de veestapel met 80 procent. Dat is nodig om een klimaatcatastrofe te voorkomen. 'Over vijf of acht jaar vrees ik dat we in de hele wereld draconische maatregelen moeten nemen om de veestapel te beperken, om te voorkomen dat het helemaal uit de klauwen loopt met het klimaat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer