WUR wint hoogwaardig rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) zijn er als eerste in geslaagd het hoogwaardige rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad. Dat is een belangrijke reststroom in de glastuinbouw.

WUR+wint+hoogwaardig+rubisco%2Deiwit+uit+tomatenblad
© Twan Wiermans

Bij toepassing op grote schaal komen zo meer plantaardige eiwitten beschikbaar om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Die kan in het Westen sneller een verschuiving teweeg te brengen naar een meer plantaardig dieet, stellen de onderzoekers.

De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van rubisco uit andere reststromen. Vertrekpunt voor de studie was een extractiemethode voor het winnen van het betreffende eiwit uit bietenblad. De onderzoekers onderzochten of ze hiermee ook het giftige (hydroxy)tomatine uit tomatenblad konden verwijderen. Het leverde een hoogwaardig eiwitpoeder op dat vrij was van toxines.


Aardappel en cassave

De aanpak is mogelijk ook geschikt voor het winnen van rubisco uit de bladeren van andere voedselgewassen. Denk aan aardappel en cassave, die net als tomatenblad toxines bevatten en daardoor niet geschikt zijn voor directe consumptie.

'Onze studie bewijst dat je veel duurzaamheidswinst kunt boeken door beter te benutten wat er is, of het nu gaat om reststromen of een technologie', meldt Marieke Bruins, projectleider en senior onderzoeker eiwittechnologie bij Wageningen University & Research.

De onderzoekers willen de technologie samen met het bedrijfsleven verder ontwikkelen naar toepassingen op industriële schaal. 'Dat kunnen glastuinbouwbedrijven zijn, maar ook gebruikers van plantaardige eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten van zuivel- en vleesvervangers.'


Veelzijdig eiwit

Bij de oogst van voedselgewassen komt jaarlijks zo'n 40 ton suikerbiet tot 50 ton tomaat per hectare aan reststromen vrij in de vorm van bladeren en stengels. De bladeren worden ondergeploegd als meststof op het land of gecomposteerd, toepassingen die een stuk laagwaardiger zijn dan het gebruik van eiwit voor humane consumptie.

Rubisco komt voor in het blad van elke groene plant op aarde, vaak in aanzienlijke hoeveelheden. Mits zuiver, heeft het eiwit een neutrale geur, kleur en smaak en een goede balans van de essentiële aminozuren. Het eiwit heeft ook goede gelerende eigenschappen. Dat maakt rubisco uitermate geschikt om te verwerken in vleesvervangers en plantaardige alternatieven voor zuivel. Het eiwit is daarnaast een goede vervanger van ei in voedingsmiddelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer