Eurofins Agro: voorjaarskuil heeft zeer hoog suikergehalte

De eerste snedes gras zijn bijna 'krachtvoer'. Dat stelt landbouwlaboratorium Eurofins Agro op basis van de gemiddelden van de eerste duizend voorjaarskuilen die geanalyseerd zijn in het laboratorium in Wageningen.

Eurofins+Agro%3A+voorjaarskuil+heeft+zeer+hoog+suikergehalte
© Twan Wiermans

De uitslagen van deze kuilen laten een zeer hoog suikergehalte zien, met een gemiddelde van 129 gram per kilo. Verder valt de hoge voederwaarde op, met een gemiddelde VEM (voedereenheid melk) van 984. Dat komt onder meer door een hoge verteerbaarheid van het gewas. 'Hierdoor lijkt de eerste snede dit jaar meer op krachtvoer dan op ruwvoer', stelt het laboratium.


Lees ook: Mierzoete eerste grassnede


Door het relatieve koele, maar zonnige weer in april en ook begin mei, zag Eurofins Agro al (extreem) hoge suikergehaltes in vers gras dit voorjaar. 'Dat zien we nu ook terug in de eerste voorjaarskuilen van dit jaar, die vooral in de eerste twee weken van mei gemaakt zijn.'


Meer kans op broei

Door het hoge restsuiker is er wel een verhoogde kans op broei, waarschuwt Eurofins Agro. Wanneer zuurstof tijdens het uitkuilen in het voer komt, kan suiker een voedingsbron vormen voor gisten en schimmels. Het gras is over het algemeen vrij jong gemaaid, ziet het laboratorium verder in de eerste uitslagen van dit jaar.

Dat komt doordat de eiwitgehaltes niet zo hoog waren, onder meer vanwege het relatief koele weer. Ook was de grasgroei door de relatief droge periode in het begin van het groeiseizoen niet groot. Hierdoor is de verteerbaarheid en voederwaarde van de eerste snede een stuk hoger dan andere jaren.


Verteerbaarheid

Dat komt volgens Eurofins ook tot uiting in een lager aandeel celwanden, met een gemiddeld NDF-gehalte van 427 gram per kilo. Het langjarig NDF-gemiddelde ligt op 473 gram per kilo. Ook de verteerbaarheid van NDF (Neutral detergent fibre) ligt behoorlijk hoger dan het langjarig gemiddelde, 77,4 procent versus 74,0 gemiddeld. De kuilen zijn over het algemeen goed geconserveerd met een gemiddeld droge stofgehalte van 42,6 procent en een pH van 4,8.

Door de combinatie van hoge verteerbaarheid en suikers met een lager aandeel celwanden, is het volgens Eurofins zaak om ervoor te zorgen dat er voldoende structuur in het rantsoen zit. 'Voldoende structuur in het rantsoen voorkomt pensverzuring en zorgt ervoor dat de hoge voederwaarde van de eerste snede ook optimaal benut kan worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer