Eurofins Agro komt met kengetal broeigevoeligheid mais

Laboratoriumorganisatie Eurofins Agro introduceert het kengetal broeigevoeligheid snijmais. Dit nieuwe kengetal geeft aan of de omstandigheden in de snijmaiskuil wel of niet gunstig zijn voor broei.

Eurofins+Agro+komt+met+kengetal+broeigevoeligheid+mais
© Pieter Stokkermans

Het kengetal broeigevoeligheid snijmais kent vier risicoklassen: laag risico, enig risico, groot risico en zeer groot risico. Laag risico is het streefniveau. Data van Eurofins Agro over het maisseizoen 2020 laten zien dat 38 procent van de maiskuilen in de categorie enig risico valt. Een derde van alle maiskuilen had een groot risico op broei.

Broei is een ongewenst proces waarbij gisten en schimmels actief worden onder invloed van zuurstof en daarbij voedingsstoffen afbreken. Broei is vooral herkenbaar aan de warmte die erbij vrijkomt. Er is sprake van broei als er meer dan 10 graden Celsius verschil is tussen de temperatuur in de kuil en de buitentemperatuur.

Naast suikers en zetmeel breken de gisten melkzuur af waardoor de pH stijgt. De toename in temperatuur en pH in de kuil zorgt ervoor dat schimmels zich goed kunnen ontwikkelen. De gevolgen van broei kunnen aanzienlijk zijn. Niet alleen gaat er droge stof verloren, ook de smakelijkheid neemt af waardoor de opname door het melkvee stagneert. Verder daalt de voederwaarde en is er door de schimmelvorming een toename in giftige mycotoxinen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer