PPP-Agro Advies: houd mineralen kuilgras in de gaten

Door de extreme weersomstandigheden tijdens de eerste snede kan de hoeveelheid mineralen en sporenelementen in de graskuil ondermaats zijn. PPP-Agro Advies adviseert daarom om deze elementen mee te nemen tijdens het bemonsteren.

PPP%2DAgro+Advies%3A+houd+mineralen+kuilgras+in+de+gaten
© Koos van der Spek

De enorme grasopbrengsten en de invloed van het inkuilproces hebben invloed op de beschikbare sporenelementen. Zeker bij kuilen die eind mei en de eerste week van juni zijn aangelegd. Er is dan sprake van verdunning.

'Voor de gezondheid en vruchtbaarheid heeft rundvee de juiste hoeveelheid mineralen en spoorelementen nodig', zegt Jan van Middelaar, adviseur bij PPP-Agro Advies. Vanwege het wispelturige voorjaar is de noodzaak van goed onderzoek groot. 'Nog meer dan andere jaren. Als straks de monsternemer komt, vink dan de juiste onderzoeksmethode aan.'


Ruw eiwit

Van Middelaar verwacht dat ook het ruweiwitgehalte heeft te maken met verdunning. In de tweede helft van mei daalde het aandeel ruw eiwit erg hard, zegt hij. 'Als je bemest voor 180 gram ruw eiwit bij 3.500 kilo droge stof, dan haal je die hoeveelheid niet zodra je meer dan 5 ton droge stof oogst.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer