Emiel Stam ziet koeien goed vreten van zuurdere kuil

Emiel Stam, melkveehouder in het Gelderse Spijk, voert nu de eerste grassnede en de mais van dit jaar. De eerste graskuil bevat 23 procent droge stof en de kuil is wat zuurder dan anders. ‘Maar het voert en melkt prima. Ook de gehaltes blijven prima op peil.’

Emiel+Stam+ziet+koeien+goed+vreten+van+zuurdere+kuil
© Mascha Scharenborg

Hoe ziet de bedrijfssituatie eruit?

‘Wij melken 140 koeien op 67 hectare, waarvan 30 hectare kruidenrijk grasland. Volgend wil ik het areaal kruidenrijk grasland uitbreiden met 15 hectare. De koeien zo lang mogelijk weiden, vind ik belangrijk, mits het weer en de draagkracht van de grond het toelaten.’


Wat zijn uw ervaringen met kruidenrijk grasland?

‘Sinds 2018 zaai ik de kruiden door het gras. Ik ben ervan overtuigd dat de wilde bloemen en grassen de specifieke smaak aan onze zuivelproducten geven. In onze boerderijwinkel Hof zum Walde worden diverse lokale en regionale producten verkocht. We maken zelf onder andere melk, karnemelk, diverse soorten kwark, hangop en yoghurt.’


Hoe is het ruwvoerseizoen op jullie bedrijf verlopen?

‘De eerste snede maaide ik op 15 mei. We zaten er net tussenin wat betreft maaimoment. Ik ben er tevreden over, want dit resulteerde in een goede kuil.

‘De tweede snede maaiden we een maand later. Die bevatte 35 procent droge stof. De opbrengst was wederom goed. Het eiwitgehalte van de eerste en tweede snede was zo’n 155 gram per kilo droge stof. Dit is niet teveel en niet te weinig. Krachtvoer is duur, dus dit pakt goed uit.

‘De kuilen van de eerste en tweede snede zijn iets zuurder, maar de koeien vreten het goed. De uitslagen van de volgende kuilen heb ik nog niet. Ik was van plan om extra mais bij te kopen, maar met een goede eigen oogst van de eigen 23 hectare en de grote graskuilen, zie ik daar toch vanaf.’


En hoe staat het met de laatste grassnede?

'Het herfstgras zie ik als waardevol. Ik heb de percelen nog redelijk bemest. Zo kunnen de koeien er nog zo lang mogelijk op grazen en kan ik nog een mooie snede oogsten. Daar voeg ik geen toevoegmiddel aan toe. In 2020 hadden we een herfstkuil met 20 procent droge stof, waar we goed van hebben gemolken. Ik hoop dat dat dit jaar ook zo uitpakt.’


Wat voert u nog bij aan krachtvoer?

'Door het hoge aandeel kruiden in het rantsoen krijgen de koeien geen eiwitbrok meer. We zijn sowieso scherp op krachtvoer voeren. We voeren met een automatisch voersysteem.

‘De koeien krijgen ook nog perspulp bijgevoerd, dat komt binnenkort op afroep beschikbaar. Ik weet nu nog niet wanneer dat is.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer