Agronetwerk CDA: KDW en NNN moeten uit de stikstofaanpak

De kritische depositiewaarde (KDW) moet uit de stikstofwet worden gehaald en gebieden in het Natuur Netwerk Nederland (NNN) mogen niet behandeld worden als Natura 2000-gebieden. Dat stelt het Agronetwerk van het CDA, een groep van ruim vijfhonderd CDA-leden die verbonden zijn aan de agrarische sector.

Agronetwerk+CDA%3A+KDW+en+NNN+moeten+uit+de+stikstofaanpak
© Twan Wiermans

De afgelopen weken vonden er op verzoek van het Agronetwerk ledenconsultaties plaats over de stikstofplannen van het kabinet. Daarbij is nadrukkelijk afstand genomen van de manier waarop de plannen zijn gepresenteerd en de wijze waarop de opgaven zijn geformuleerd. 'CDA-bestuurders, boeren en burgers zijn bereid een bijdrage te leveren, maar alleen op voorwaarde dat dit plaats vindt met hen en niet over hun hoofden heen', stelt het Agronetwerk in een statement.


Binnen het CDA leeft breed de behoefte de stikstofplannen fundamenteel aan te passen. Dat geldt in ieder geval voor het uit wet halen van de KDW. De Goede Landbouwpraktijk kan volgens het Agronetwerk als richting dienen voor de wetsaanpassing.

Verder mogen de NNN-gebieden niet worden behandeld als Natura-2000 gebieden. Partijleider Wopke Hoekstra ondersteunde deze breed gedragen oproep impliciet in de ledensessie op 2 juli, maar het Agronetwerk wil dat KDW en NNN definitief uit de aanpak worden geschrapt.


Vertrouwen herstellen

De Tweede Kamerfractie van het CDA heeft het stikstofplan al op diverse punten bijgestuurd door middel van moties. Nu is het kabinet aan zet om het geschonden vertrouwen te herstellen, vinden de landbouwers binnen het CDA. 'Dat begint allereerst door de in de Tweede Kamer aangenomen moties onomwonden uit te voeren.'


Het stikstofbeleid dat het Agronetwerk voorstaat start met aansluiting op de goede landbouwpraktijk, maatwerk per gebied en een pas op de plaats ten aanzien van het tijdpad en de (sub)doelen. 'Verder dient het kabinet ondubbelzinnig uit te spreken dat de veelbesproken kaart, waarin 'richtinggevende' doelen zijn ingekleurd, daadwerkelijk van tafel is. Banken trekken namelijk al conclusies op basis van deze kaart, waardoor financiering, ook van duurzame investeringen en bedrijfsopvolging, totaal tot stilstand komt.'


PAS-melders

Verder moet de onzekerheid onder PAS-melders worden weggenomen en wil het netwerk een beleid waarbij alle sectoren een evenredige stikstofbijdrage leveren. Op die manier kunnen het kabinet en de CDA-partijtop kiezen voor een nieuwe start.

'Het CDA dient te staan voor een plan waarbij daadwerkelijk perspectief geboden wordt, mensen en het draagvlak voor beleid vooropstaan en waarbij, anders dan de insteek van D66, de sector en politiek gezamenlijk aan de aanpak voor de verbetering van de natuur in Nederland kunnen werken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer