Stikstofonrust duurt voort: CDA eist aanpassing kabinetsplannen

De Tweede Kamerfractie van het CDA pleit voor aanpassingen in de stikstofplannen van het kabinet. Fractievoorzitter Pieter Heerma zegt dat bij zijn partij niet ter discussie staat dat er iets moet gebeuren, maar dat dit wel op een andere manier moet dan in de meest recente kabinetsplannen wordt geschetst.

Stikstofonrust+duurt+voort%3A+CDA+eist+aanpassing+kabinetsplannen
© Dirk Hol

Tegen de NOS zegt Heerma dat hij dit weekend met partijgenoten uit verschillende provincies heeft gesproken. Vooral vanuit de provincies die het hardst worden geraakt, klinkt er volgens hem kritiek op het gebrek aan perspectief voor boeren. Volgens regeringspartij CDA zijn er 'alternatieve manieren' om tot stikstofreductie te komen. Heerma noemt innovatie als voorbeeld en pleit verder voor een bredere blik waarbij ook wordt gekeken naar onder meer de luchtvaart en de industrie.


Vandaag (dinsdag) vergaderde de CDA-Kamerfractie urenlang over de plannen voor de landbouwsector die vrijdag werden gepubliceerd door de ministers Henk Staghouwer (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). De Telegraaf citeert Heerma, die schetst dat er 'fundamentele' vragen zijn bij de CDA-fractie over de plannen.

'Twee punten die voor ons belangrijk zijn: bij veel provincies is het besef dat er iets moet gebeuren op het terrein van stikstof. Maar dat moet niet leiden tot een kaalslag en het wegvallen van sociale cohesie in het landelijk gebied. Dan zie je dat provincies zelf zeggen: wij hebben alternatieven om de doelen te bereiken. Wij willen dat er geen dictaat is vanuit Den Haag, maar de provincies de ruimte krijgen om het op hun manier in te vullen', aldus Heerma tegen de krant.


Niet op deze manier

Wel benadrukt de CDA'er dat zijn partij niet twijfelt aan de doelen die zijn voorgesteld door het kabinet. 'We snappen dat er stappen gezet moeten worden. We zijn bereid die stappen te zetten. Maar niet op de manier zoals het hier gepresenteerd wordt. Daar zijn wij breed in contact met het land om alle fouten die er in zouden staan te corrigeren', citeert De Telegraaf Heerma.

Het CDA organiseert volgende week maandag een online ledensessie waar partijleden met elkaar en Tweede Kamerlid Derk Boswijk (de landbouwwoordvoerder binnen de CDA-fractie) in gesprek gaan over de stikstofplannen. Boswijk gaf vrijdag al in een mail aan alle leden aan dat de stikstofaanpak van het kabinet nog niet de duidelijkheid oplevert waar veel boerenfamilies op wachten. Eerder kwam hij, in samenwerking met CDA-gedeputeerden, met een vijfpuntenplan voor een alternatieve aanpak.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer