Derk Boswijk: 'Opkoop moet niet de enige route zijn'

Meteen na de bekendmaking van de stikstofplannen van het kabinet roerde de achterban van coalitiepartij CDA zich flink. Kamerlid Derk Boswijk begrijpt de zorgen en noemt de werkwijze van het kabinet op meerdere fronten een gemiste kans.


Onderschrijft uw partij, coalitiepartner, de gestelde stikstofdoelen niet?

'Er liggen meerdere gerechtelijke uitspraken over de staat van onze natuur. Er moet stikstofreductie plaatsvinden en wij staan achter die doelen. Alleen nu ligt de focus op opkoop, terwijl reductie ook kan plaatsvinden door middel van innovatie en managementmaatregelen.'

Ik ga ervan uit dat de minister fundamentele zaken aanpast

Derk Boswijk, CDA-Tweede Kamerlid

Waarom vindt u de handelswijze een gemiste kans?

'Onder meer omdat doelen voor andere sectoren pas later bekend worden. Dit ligt zo gevoelig, waarom neem je dat niet meteen mee? En ik lees onvoldoende terug van de door ons ingediende en aangenomen moties over de kritische depositiewaarde en de mogelijkheden voor maatwerk. We missen heel erg de gereedschappen, de routes, om tot reductie te komen. Daardoor lijkt opkoop nu de enige route. Veel boeren zien nu vertrekken als enige optie en dat is niet de bedoeling.'


Houdt het in sommige gebieden niet gewoon op voor boeren?

'Zo zwart-wit is het niet, maar het vervelende is dat het nu wel zo lijkt. Daarom is het zo belangrijk om per gebied te kijken naar wat er mogelijk is.'


Hoe gaat u om met de onrust in uw achterban?

'De plannen zijn ontzettend waardeloos geland en dat snap ik volkomen. Als overheid hadden we moeten zeggen: we staan naast jullie en gaan helpen met kennis en financiële middelen. Ik zal veel met boeren in gesprek gaan. Om zorgen aan te horen, maar ook een eerlijk verhaal vertellen dat de opgave op sommige plekken nu eenmaal groter is dan elders. En ik ga ervan uit dat de minister de voor ons fundamentele zaken gaat aanpassen, ze staan immers in het coalitieakkoord.'Kan het kabinet vallen door dit dossier?

'Daar is niemand bij gebaat, zeker ook de agrarische sector niet. Dat zou nog langer onzekerheid betekenen, en wat je ervoor terugkrijgt hoeft niet per se beter te zijn voor boeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer