'Wij en ons water'

De serie Het verhaal van Nederland op NPO 1 over de geschiedenis van ons land vind ik buitengewoon boeiend. Ze belicht onder meer hoe boerenkolonisten ons landschap letterlijk vorm hebben gegeven en vruchtbaar hebben gemaakt. Vooral de afleveringen over hoe 'wij het water temden' en geschikt maakten voor landbouw spreken tot mijn verbeelding.

%27Wij+en+ons+water%27
© ZLTO

Ik vind het een ongekend huzarenstukje hoe boeren een land dat voor een kwart onder de zeespiegel ligt en voor 60 procent overstromingsgevoelig is, vruchtbaar en productief weten te houden, ook vandaag de dag nog. Die vruchtbare Nederlandse delta is een zegen voor ons land, voor de Europese Unie en voor mensen in andere landen die van ons voedsel en onze kennis afhankelijk zijn.

Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Effectief waterbeheer is een van de vele kwaliteiten van onze primaire sector. Onze samenleving drijft er bijna letterlijk op.

De uitdaging om verstandig en slim met water om te gaan, is meervoudig: in Zeeland is het belangrijk dat verzilting wordt teruggedrongen en er voldoende zoetwater beschikbaar is voor boeren en tuinders. Het is zorgelijk dat bijna driekwart van de boeren daar geen toegang heeft tot zoetwater. Dat is 90.000 hectare landbouwgrond, die onze samenleving nodig heeft.

Effectief waterbeheer is een van de vele kwaliteiten van onze primaire sector

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

In andere delen van Nederland dreigt verdroging van het land nu bijzonder natte en droge periodes elkaar opvolgen, daar waar de regenval voorheen meer gelijkmatig over het jaar was. Dat gegeven vraagt een andere manier van organiseren: het water niet linea recta naar de zee afvoeren, maar opvangen en bufferen. Boeren en tuinders kunnen dat. Net als hun voorgangers ruim duizend jaar geleden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer