'Hoge voedselprijzen stemmen tot nadenken'

'Het eten wordt duur betaald', parafraseer ik de schrijver Herman Heijermans. In 'Op hoop van zegen' legde hij zijn personage Kniertje deze beroemde uitspraak over vis in mond.

%27Hoge+voedselprijzen+stemmen+tot+nadenken%27
© ZLTO

Ik moest eraan denken toen ik deze week las dat de voedselprijzen het hoogste peil hebben bereikt sinds 2011. Ze lijken gelijke tred te houden met de ontwikkeling van de energieprijzen. Het frappeert me dat de media dit zorgelijke nieuws ietwat wegstopten. Bijna altijd leiden hoge voedselprijzen tot fors hogere consumentenprijzen, inflatie en maatschappelijke reuring.

Nu lijkt de onrust in Nederland wel mee te vallen, sommige mensen maken zich heel druk om andere zaken. Toch moeten we ons zorgen maken en tijdig maatregelen nemen om onze voedselproductie op een hoog en betaalbaar niveau te houden.

Ik heb het al vaker gesteld: Nederland is een vruchtbare delta waar boeren en tuinders heel economisch en betaalbaar gezond voedsel en fijn groen produceren. Het buitenland roemt ons daarom. Zij zijn de spil in ons voedsel-, welzijns- en zorgsysteem. Laten we dat zo houden en ons niet te afhankelijk maken van verre buitenlanden, instabiele markten en complexe logistieke stromen.

Laten we ons niet te afhankelijk maken van verre buitenlanden, instabiele markten en complexe logistieke stromen

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Heel goed begrijp ik dat ook de agrarische sector een transitie doormaakt, dat we in de nabije toekomst anders naar de herkomst van ons voedsel en groen gaan kijken, anders zullen telen en oogsten. Die uitdaging zien onze boeren en tuinders en ze pakken dat op. Helaas zijn er krachten die ons anders willen doen geloven.

Ik wens dat het nieuwe kabinet-Rutte IV dat inziet en ernaar handelt met helder, faciliterend en stimulerend beleid, geen ondoordachte en botte maatregelen. Gelukkig nieuwjaar!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer