''Oekraïne' maakt alles anders'

De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne drukt ons hard met de neus op de feiten. Olie- en gasprijzen bereiken records, de tarweprijs is sky high en de inflatie gaat door het dak. Nu al zijn er mensen die moeite hebben om hun dagelijkse boodschappen te betalen.

%27%27Oekra%C3%AFne%27+maakt+alles+anders%27
© ZLTO

Beschikbaarheid van gezond voedsel is ineens niet zo vanzelfsprekend meer. Herbezinning is dringend nodig. Europa moet inzetten op meer zelfvoorziening, ook van voedsel. Dus moeten wij onze kostbare en vruchtbare landbouwgronden koesteren. Veel agrarische producten vinden hun weg naar de ons direct omliggende landen. 225 miljoen Europeanen zijn van onze boeren en tuinders afhankelijk voor hun gezonde basisvoedsel.

Blijven investeren in een volhoudbare en innovatieve land- en tuinbouw blijft daarom het devies, zeker in de vruchtbare Nederlandse delta. Maar ondertussen stapelen de regels en verordeningen zich op. Die hebben keihard impact op de portemonnee van boeren en tuinders. Om verdrietig van te worden: van Gemeenschappelijk Landbouwbeleid tot het Brabantse stallenbeleid, van kritische depositiewaarde tot Kaderrichtlijn Water, met als 'toetje' het addendum op het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Denk even goed na: wie heeft er straks nog zin om ons voedsel te maken en het platteland te beheren? Wie maakt zich nog zorgen over de sociale structuur van het buitengebied en het belang van de agroketen?

Beschikbaarheid van gezond voedsel is ineens niet zo vanzelfsprekend meer

Wim Bens, bestuurder LTO Nederland

'Oekraïne' maakt alles anders en terecht. Laat dat ook gelden voor onze kijk op en waardering voor de agrarische sector om te kunnen blijven genieten van volop gezond vers voedsel en fijn groen: in Nederland en in Europa. Het is het waard om daar goed over na te denken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer