Mais groeit goed door warmte en regen

De combinatie van warmte en regen maakt dat de mais uit de grond spuit. Buien vielen soms wel lokaal, waardoor de ene deelnemer van het Maismeetnet rept over een nat maisjaar, terwijl de andere deelnemer roept om meer regen.

Mais+groeit+goed+door+warmte+en+regen
© Willem Paterik

Niet bij de deelnemers van het Maismeetnet, maar elders wordt nu wel eens onderzaai toegepast. Zo ook in het Brabantse Ulvenhout, waar Rudi Gerritsen van loonbedrijf Kennes in Strijbeek en Bavel dinsdag actief was met die onderzaai. 'Ruim de helft van de klanten doet zit zeker. De omstandigheden zijn redelijk. Aan het begin was het op sommige lage percelen wat nat. We zijn op de hogere percelen begonnen. Daarna de overige percelen. Dat ging prima.'

Elders in het land, in het Limburgse Reijmerstok, was biologisch melkveehouder Guido Frijns juist aan het schoffelen: 'Het gaat goed. Er zit nog voldoende vocht in de bodem. Met een paar droge dagen is het ideaal om nog eens te schoffelen.'


Veel vuil

Ook melkveehouder Marco Heijblok uit het Noord-Hollandse Hippolytushoef is enthousiast. 'Warmte, zon en af en toe water, de mais groeit als kool.' Hij signaleert veel vuil in de mais in de regio. Vooral op niet-geploegd land. 'Een tijdige gewasbescherming maakte hier gelukkig een einde aan.'

Terwijl de mais mooi opkwam, kiemde het gras nog niet zo snel

Corné Rommens, melkveehouder in Hoeven

Melkveehouder Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo was hierin eveneens succesvol. Vorige week zijn de rijen gesloten. Hij ziet dat de mais nu goed bijtrekt. 'Ook de mindere plekken beginnen te groeien. Deze lage percelen hadden vorig jaar wat last van structuurschade. Vanwege de onderzaai lukte het niet om het gewas na de maisoogst los te trekken. In het voorjaar was de grond hard.'


Knalapparaat

Melkveehouder Roelof de Jong uit het Friese Abbega kende ook een geslaagde opkomst van de mais. 'Dank zij het knalapparaat is de mais niet kaalgehaald. Het heeft geholpen. Vorig jaar kostten vogels me te veel planten. Volgens een kenner komt dat ook omdat roeken dit jaar niet hebben gebroed. Met jongen moet er meer eten komen.'

• Lees ook: Dick Davelaar: 'Wie de mais vroeg zaaide, heeft nu voorsprong'

Bij melkveehouder Corné Rommens in het Brabantse Hoeven staat de mais er goed bij. Ook het vanggewas dat een week na de mais is gezaaid, staat er mooi tussen. Dit concurreert zeker niet met de mais. 'Na de zaai van dit vanggewas bleef het droog. Terwijl de mais mooi opkwam, kiemde hierdoor het gras nog niet zo snel.'

Voor melkveehouder Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond mag er wel weer water komen: 'Het begint hier droog te worden.' Datzelfde geldt zeker voor melkveehouder Jolan van Noije uit het Brabantse Escharen. 'Het mag hier best 40 millimeter regenen', stelde hij dinsdag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer