Wim Vedder: 'Temperatuur goed voor gras, maar te laag voor mais'

Terwijl melkveehouder en maismeetnetdeelnemer Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond roept over de grasopbrengst, wil de mais nog niet echt groeien. 'Het is hier nog te koud voor mais, vooral in de nachten. Het gras groeit enorm snel', constateert hij.

Wim+Vedder%3A+%27Temperatuur+goed+voor+gras%2C+maar+te+laag+voor+mais%27
© René Eijsink

Hoe gaat het met de mais?

'Dit gewas staat er goed op. Het kwam vlot op en is nu schoon. Ik heb vorige week donderdag gespoten. Het onkruid was nog mooi klein. Dit jaar was ik er op tijd bij. Vorig jaar was ik aan de late kant en kwam het onkruid op sommige plekken boven de mais uit. Dan ben je eigenlijk gewoon te laat.'

Met temperaturen van boven de 25 graden kan de mais wel een meter per week groeien

Wim Vedder, melkveehouder in Gasselternijveenschemond

Heeft u last van vogelschade?

'Nee, dat valt hier in de regio gelukkig mee. Voorgaande jaren hadden we er ook geen last van.'


Toch staat de mais hier niet zo hoog.

'Nee, hier halen ze de 50 centimeter van elders niet. De mais heeft behoefte aan zon. Vooral in de nacht ontbreekt het aan voldoende warmte. Het is hier dan met 10 tot 16 graden Celsius nog fris voor dat gewas. Hier in de omgeving staat de mais op heel wat percelen nog geel van de kou. Op ons maismeetnetperceel is de kleur mooi, maar een beetje meer warmte is wenselijk.'


Dat lijkt er rond dit tweede weekend van juni aan te komen.

'Met temperaturen van boven de 25 graden kan het hard gaan en kan de mais wel een meter per week groeien. Wat dat betreft is er nog niets aan de hand. Die temperatuur kunnen we nu wel gebruiken.'Hoe staat het met de hoeveelheid vocht?

'Dat is hier geen probleem. We hebben vorig weekend 12 millimeter gehad. Geen hoosbuien, maar leuke buien. Percelen worden er niet nat van, maar de planten profiteren wel van de hoeveelheid vocht. Op dit moment motregent het wat. Het is weer waarbij je denkt lekker door te kunnen werken. Toch word je ondertussen drijfnat.'


Hoe ziet u het effect van dit vocht?

'In het laatste weekend van mei hebben we van in totaal 38 hectare gras de tweede snede gemaaid en die dinsdag ingekuild. Een hele kluif. In de drieënhalve week na de eerste snede was er enorm veel gras gegroeid. Ook in de eerste weken van juni groeit het gras lekker snel door.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer