Mais groeit dankbaar door regenbuitjes

Alle twaalf de melkveehouders in het Nieuwe Oogst Maismeetnet gingen dinsdag het veld in om hun mais te inspecteren. In Oirschot stond het gewas het hoogst en bij de teler in Friesland moest de mais nog opkomen.

Mais+groeit+dankbaar+door+regenbuitjes
© Dirk Hol

In het midden van het land, in Leusden, is de mais al flink wat hoger dan een bierflesje. Op de zandgrond van Dick Davelaar zijn de planten 25 centimeter lang. De mais is een maand geleden gezaaid. 'De omstandigheden rondom de kieming waren prima. Geen last gehad van de droogte. Voorlopig komt het goed hier.' De onkruidbespuiting vond vorige week al plaats.

Ook bij Pieter Peters zit de mais een maand in de grond. Hij boert op zandgrond in het Brabantse Oirschot en de regen heeft zijn planten goed gedaan, ze zijn gemiddeld 28 centimeter hoog. 'Op het perceel dat ik volg voor het Maismeetnet begon de droogte nijpend te worden', zegt hij.

Peters had het perceel voorafgaand aan het zaaien geploegd en dat heeft de vochtbalans iets verstoord. Op zijn andere maispercelen voerde hij een niet-kerende grondbewerking uit. 'Ik kon duidelijk verschil zien tussen beide methodes. In de percelen die niet zijn geploegd was de grond vochtiger.'

Bij Guido Frijns in het Limburgse Margraten is nauwelijks regen gevallen. 'We zitten hier 200 meter boven NAP, dus we moeten het hebben van capillaire werking. Maar de plantjes zijn nog klein, dus ze onttrekken nog niet veel vocht.'


Vogelvraat

Sommige melkveehouders hebben flink last van vogelvraat in de mais. Gerrit de Jong uit Zuid-Holland bijvoorbeeld. En ook de Friese Roelof de Jong in Abbegae. Zijn mais is nog niet opgekomen, hij zaaide op 16 mei, maar hij zet zijn knalapparaat alvast klaar. 'Ik gebruik een gaskanon. Dat knalt overdag een paar keer per uur.'

De Jong hoopt dat het afdoende is om de roeken af te schrikken, in de buurt zit namelijk een grote kolonie. 'Vorig jaar kostte het me circa 30 ton maisopbrengst.'


• Lees meer en bekijk video's op nieuweoogst.nl/maismeetnet

Op de kleigrond van Corné Rommens in het Brabantse Hoeven groeit de mais als kool. 'Het gewas staat er perfect bij', zegt de teler opgetogen. 'Het kan niet beter, 18 centimeter hoog is het nu.' Er viel 55 millimeter regen verspreid over vier momenten. Vlak daarvoor voerde hij de onkruidbespuiting uit. Hij hoopt dat de hardnekkige haagwinde hierdoor wegblijft. Anders volgt er binnenkort nog een bespuiting op 1 meter hoogte.Melkveehouder Gerrit de Jong
Melkveehouder Gerrit de Jong © DIRK HOL

'De kraaien, roeken en kauwen vreten veel maiszaad weg'


Melkveehouder Gerrit de Jong in Meerkerk volgt voor Nieuwe Oogst een maisperceel op klei-op-veengrond. Op dit moment is vogelvraat zijn grootste vijand.


Hoe staat de mais erbij?

'We hebben de mais in de droge periode gezaaid, maar deze expres iets dieper gelegd. Er is hier veel regen gevallen, zo'n 70 millimeter, dus de kieming is goed gegaan. De planten staan nu ongeveer 10 centimeter hoog. Helaas is 20 procent weggevreten door vogels. Ze pikken de korrels eruit en laten het plantje achter. Nu de plant iets groter wordt, krijgen ze het zaadje moeilijker uit de grond.'


Hoe verklaart u de vele vogelvraat?

'Sinds het verbod op Mesurol is maiszaad niet meer beschermd tegen vogelvraat en dat merken we erg goed. Er zijn wel wat alternatieven, maar die zijn minder effectief.
'Verder heb je in onze omgeving veel bosschages en bomen. Die zitten vol met nesten van kraaien, roeken en kauwen. Het is heel anders dan wanneer je mais teelt in een open ruimte.
'Toen ik het maisland aan het klaarmaken was, zaten er wel tweehonderd vogels achter me aan.'


Wat doet u zoal om ze te verjagen?

'We hebben wat vlaggen staan en dode kraaien opgehangen. Maar dat werkt niet afdoende. Eerder werd de vogelplaag beter in de hand gehouden door de jacht, maar jagers kunnen het nu niet bijhouden. Er zitten zo veel vogels, het is bijna onbegonnen werk. En helaas roven ze de nestjes van weidevogels ook leeg.'


Hoe gaat u het perceel herstellen?

'We hebben 2 mei gezaaid, maar binnenkort doen we dat opnieuw op plekken waar veel zaad is weggevreten. Op sommige plaatsen ontbreken er een paar planten, maar dat is niet erg. Als er twee tussenuit zijn, worden de buurplanten vaak dikker.
'Bij boeren in de omgeving is het ook raak, sommigen moeten nu voor de derde keer overzaaien. Ik hoop dat het bij ons meevalt. Vorig jaar waren we in juni nog steeds aan het overzaaien, de oudere planten stonden toen al een meter hoog.'


Hoe staat het met de onkruiddruk?

'Dat valt best mee, op dit moment is het perceel vrij schoon. De onkruidbestrijding laat ik nog even zitten, we moeten eerst de mais overzaaien en de grond is nog te plakkerig. Er is hier best zware klei.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer