Marco Heijblok: 'Paar weken terug stond water in rijsporen'

Een van de deelnemers aan het Maismeetnet is Marco Heijblok. Hij melkt honderd koeien in het Noord-Hollandse Hippolytushoef. Voordat hij mais kon zaaien, moest het perceel worden hersteld.

Marco+Heijblok%3A+%27Paar+weken+terug+stond+water+in+rijsporen%27
© Johan Wissink

Hoe was het perceel eraan toe?

'De hakselaars en kipwagens hadden het maisland behoorlijk kapotgereden. Een paar weken geleden stond het water nog in de rijsporen. De grond was behoorlijk verdicht. We hebben even rustig de tijd genomen om dat te herstellen, want een goede bodem is de basis.'

Maiskolvensilage is een verterings- en energiebooster

Marco Heijblok, melkveehouder in Hippolytushoef

Hoe heeft u de bodem hersteld?

'Ik ben met de cultivator meerdere keren diagonaal over de percelen gereden. Daarna kwam de loonwerker om de bodem te bewerken. Sommige verdichte plekken pakte hij aan met een diepwoeler. Met een speciale cultivator maakte hij de grond mooi egaal, op 30 centimeter diepte, en hij mengde er meteen gedroogde mest en stromest door. Daarna ging er nog 40 tot 50 kuub drijfmest op. Dit weekend gaat de mais erin.'


Waardoor was de bodem beschadigd?

'Vlak voor de maisoogst besloten we een deel van de mais als maiskolvensilage (mks) te oogsten. We hadden een matige kwaliteit eerste en tweede snede liggen. Om die te compenseren, zouden we veel krachtvoer moeten kopen. In het najaar van 2021 begonnen de krachtvoerprijzen al op te lopen, dus besloten we de mais deels als krachtvoer te oogsten. Maar dan heb je laat in het seizoen dus wel zwaar materieel op je perceel.'


Gaat u dit jaar weer mks oogsten?

'Dat hangt af van de kwaliteit van de eerste en tweede grassnede. Vorig jaar hebben we met acht boeren in de omgeving een mks-hakselaar uit Breda laten komen. Dat was best een organisatie. Om kosten te besparen, wilden we de mks-hakselaar en de chauffeur zo kort mogelijk inhuren. Uiteindelijk heeft hij in drie dagen tijd bijna 50 hectare mks gehakseld.'Hoe beviel de mks in het rantsoen?

'Dat is me goed bevallen. Mks is een echte verterings- en energiebooster. Het rantsoen wordt sneller en je bespaart krachtvoer.'


Koos u voor een speciaal mks-ras?

'We hebben gekozen voor LG 31.207, net als de afgelopen jaren. Dit is geen specifiek mks-ras, maar je kunt het er wel voor gebruiken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer