Mais ontkiemt snel bij maismeetnetdeelnemer Guido Frijns

Zes dagen na het zaaien van de mais kijkt Guido Frijns uit het Zuid-Limburgse Reijmerstok hoe het gewas ervoor staat. De biologische melkveehouder is deelnemer aan het maismeetnet van Nieuwe Oogst.

De mais komt nog niet boven de grond uit, maar bij het weghalen van een laagje zand komen de eerste plantjes tevoorschijn. Hij zaait zijn mais 8 tot 9 centimeter diep. 'Dat doen we zodat we geen last hebben van de kraaien en de roeken', legt Frijns uit. 'Voorheen duurde het drie tot vier weken om die dieren te verjagen en daar begin ik niet meer aan.'

Frijns zaait zijn mais pas na 10 mei, omdat de bodem wel voldoende moet zijn opgewarmd. 'Het zaad is niet ontsmet en dus ook niet tegen kiemschimmel. Binnen twee weken moet de mais daarom boven de grond uitkomen. Anders kun je last krijgen van kiemschimmel en dan redt de plant het niet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer