Na regen is het nu tijd voor hogere temperaturen voor mais

Buien zorgden vorig weekend voor de nodige verkoeling. Op de ene plek viel meer regen dan op de andere plek. Voor verschillende deelnemers aan het Maismeetnet was het water gewenst, net als het wisselvallige weer van deze week. Nu mag het volgens sommigen wel wat warmer worden, zodat de mais harder gaat groeien.

Na+regen+is+het+nu+tijd+voor+hogere+temperaturen+voor+mais
© Persbureau Noordoost

Door het wisselvallige weer heeft biologische maisteler Guido Frijns uit het Limburgse Reijmerstok het deze week rustig met de onkruidbestrijding in mais. Hij had zaterdag nog de wiedeg over het perceel gehad. Zondag viel er 'slechts' 15 millimeter regen, woensdag kwam hier nog eens 25 millimeter bovenop.

'Omdat er deze week elke dag kans is op een bui, zal ik volgende week wel weer kunnen wiedeggen. We hebben tot nu toe het onkruid onder controle', stelt Frijns.


Meer regen in Noorden

Ongeveer 130 kilometer noordelijker viel er vorig weekend beduidend meer regen. Melkveehouders Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven en Pieter Peters uit het Brabantse Oirschot zagen de regenmeter na zondag 40 millimeter aangeven.

Dit is een mooi stadium om het onkruid aan te pakken

Dedde-Jan Tilma, melkveehouder in Hallum

Bij melkveehouder Jolan van Noije in het Brabantse Escharen viel zondag 45 millimeter regen. Ook woensdag regende het. Het water is welkom, zegt hij. 'Bij de maiszaai was het kurkdroog. Een deel van de mais kwam wel gelijk op, maar 10 procent van de mais ontkiemde pas na de flinke bui van 26 mei.'


Vogels wegknallen

Ook bij Gerrit de Jong in het Utrechtse Meerkerk is een deel van de mais later opgekomen. Het deel dat hij na vogelschade heeft overgezaaid, staat nu 8 centimeter. Roelof de Jong uit het Friese Abbega neemt na de vogelschade van vorig jaar geen risico, ook al is het zaad behandeld. Bij hem zorgt een gaskanon voor vogelwerende knallen. 'Het is effectief, alle planten staan nog. Maar de mais heeft nu warmte nodig. Ik hou meer van de zon.'

Dat vindt ook Dedde-Jan Tilma uit het Friese Hallum. Volgens hem staat de mais er goed bij, maar deze is wel nog wat gelig. 'Logisch met de kou van de afgelopen weken. De gevoelstemperatuur hier ligt 's nachts rond het vriespunt.' Ook bij Van Noije begint de mais nu bij te kleuren. 'De mais had het lastig met de kou en de schrale wind', zegt hij.


Voor Tilma is het wachten op de loonwerker om de mais te bespuiten. 'Het onkruid begint. We moeten het nu aanpakken', stelt hij. Het perceel kampte met veel ridderzuring, maar ook met kamille en grassen. 'Dit is een mooi stadium om het aan te pakken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer