Dick Davelaar: 'Wie de mais vroeg zaaide, heeft nu voorsprong'

Melkveehouder Dick Davelaar uit het Utrechtse Leusden was er dit jaar vroeg bij. Al op 23 april werd zijn mais gezaaid. Hierdoor kwamen de planten snel op. 'Voor veel later gezaaide mais gooide de droge periode roet in het eten. De korrel wilde hier vaak niet kiemen.'

Dick+Davelaar%3A+%27Wie+de+mais+vroeg+zaaide%2C+heeft+nu+voorsprong%27
© Arie Meijer

Hoe verliep de voorbereiding?

'Onder ideale omstandigheden. Er is niet geploegd. Het perceel is met de bouwlandbemester zwart gemaakt. Daarna is het zaaiklaar gemaakt en ingezaaid. De omstandigheden rondom kieming waren prima. We hadden geen last van de droogte.'

Het gewas staat er hier overal veel beter voor dan vorig jaar

Dick Davelaar, melkveehouder in Leusden

Hoe ging dat in de omgeving?

'Vorig jaar hebben we laat gezaaid en kwam de mais laat op, waardoor het onkruid concurreerde. Gelukkig waren we dit jaar vroeg. De maiskorrels die later de grond in gingen, kiemden niet vanwege de droge periode. Hierdoor heeft de mais die vroeg is gezaaid een nog grotere voorsprong dan normaal. Zo kun je goed zien welke mais op tijd is gezaaid en welke later. Het verschil is groot.'


Hoe verliep de onkruidbestrijding?'

'We hebben de mais vrij vroeg kunnen spuiten, al voor Pinksteren. De mais stond in het vijfde bladstadium. Dan kan het prima. Er stonden allerlei onkruiden, maar van geen enkele overdreven veel. Met een tijdige aanpak was de mais schoon. Nu staat het gewas dicht.'


Heeft u dit jaar gelijkzaai of onderzaai toegepast?

'Niet op dit perceel. Hier groeide de mais hard. Dat was geen ramp, want het gewas komt toch voor 1 oktober van het land. De mais oogt mooi. We hebben gewoon superweer met op tijd regen. Het gewas staat er overal veel beter voor dan vorig jaar, toen het oogstseizoen laat was. Met nazaai kies ik voor het zekere boven het onzekere. Bij een perceel op afstand is overigens wel ondergezaaid.'Waarom heeft u voor dit ras gekozen?

'Haiko is een nieuw ras met betere cijfers dan rassen die ik eerder zaaide. Een stevige plant met een hoge voederwaarde. Als je een nieuw ras niet probeert, dan weet je niet wat het doet. Vooralsnog ben ik tevreden. Ook is het ras goed behandeld tegen vogelvraat, hoewel we daar in dit gebied weinig last van hebben. Ook in de omgeving zie je niet de problemen die in sommige andere gebieden spelen. Maar voor de zekerheid is een goede bescherming nodig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer