Gelderse boeren denken vaker na over natuurinclusieve landbouw

Gelderse boeren hebben steeds meer aandacht voor natuurinclusief werken op hun bedrijf. Dat blijkt uit de aanmeldingen van boeren die een natuurinclusief bedrijfsplan op laten stellen door een van de agrarische collectieven in de provincie.

Gelderse+boeren+denken+vaker+na+over+natuurinclusieve+landbouw
© Job Hiddink

Sinds een jaar biedt provincie Gelderland de mogelijkheid om kosteloos zo'n plan op te laten stellen. De provincie en het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland betalen de kosten.

De agrarische collectieven verzorgen een intakegesprek met een scan om samen met de boeren te bepalen welke bedrijfsplannen zinvol zijn. Een deel van de plannen stellen de agrarische collectieven zelf op. Voor andere plannen werken zij samen met externe deskundigen.


Verschillende mogelijkheden

De mogelijkheden bestaan uit biodiversiteitsplannen, bodem- en waterplannen, een kringloopplan of het versterken van het lokale netwerk, agroforestry en omschakelplannen voor biologische landbouw.

Bij de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (Vala) zijn al vijftig plannen gemaakt. Volgens gebiedscoördinator Robert Boevink van Vala gaat het om intensieve, extensieve, oude en jonge boeren. 'De interesse is breed. Steeds meer boeren denken serieus na over een ander soort landbouw.'


Biodiversiteitsplannen

De meest aangevraagde plannen zijn biodiversiteitsplannen. Hierin maakt Vala een analyse van de natuur en biodiversiteit op het bedrijf. Welke natuurwaarden zijn er al, met welke maatregelen kunnen deze worden versterkt en welke mogelijkheden voor subsidie of vergoedingen vanuit de markt zijn er?

De plannen die worden gemaakt, zijn vaak ambitieus. Het is aan de boeren of en in welke mate zij daarmee aan de slag gaan. Dat kan eerst een onderdeel zijn, later misschien meer onderdelen en misschien het hele plan.


Bottleneck

Grootste bottleneck van de natuurinclusieve aanpak is het verdienmodel, stelt Boevink. 'Bijzondere melkstromen en inkomsten uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid kunnen iets extra's toevoegen, maar beheersvergoedingen compenseren vooralsnog de inkomstenderving door de nieuwe manier van boeren. Bovendien gelden ze vaak voor een beperkt aantal jaren', licht hij toe.

Een natuurinclusieve boer kan diensten zoals schoon water, een gezonde bodem en biodiversiteit leveren. Daar zou de maatschappij volgens de gebiedscoördinator van Vala de boer voor kunnen betalen. 'Dan is er sprake van een verdienmodel en wordt het interessant. Gezien de actualiteit toch iets om over na te denken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer