Gelders natuurbeheer past niet bij natuurinclusief boeren

De begrenzing van de uiterwaarden in ontwerp Natuurplan 2023 van provincie Gelderland sluit niet aan op de bedrijfsvoering van boeren in het rivierengebied. Datzelfde geldt voor het beheerpakket, meldt LTO Noord-afdeling Oost Betuwe.

Gelders+natuurbeheer+past+niet+bij+natuurinclusief+boeren
© William Hoogteyling

De afdeling stelt dat in een reactie op het ontwerp Natuurbeheerplan 2023 en bijbehorende kaarten. Het plan geeft aan waar in Gelderland een subsidie voor het behoud en de ontwikkeling van agrarisch natuurgebied en landschap mogelijk is. Het plan ligt momenteel ter inzage. De kritiek geldt vooral voor de uiterwaarden.

De agrariërs in de Oost Betuwe zien dat grote oppervlaktes in de uiterwaarden worden begrensd als natuur. Grote delen daarvan worden gepland als schrale graslanden. 'Wij zetten onze vraagtekens bij de omvang en de effectiviteit van deze schrale graslanden om de natuurdoelen te realiseren', laat de LTO-afdeling weten. Ze vindt dat de doelen net zo goed of beter gerealiseerd kunnen worden met natuurinclusieve landbouw.


Natuurinclusief bestaat niet

Probleem is echter dat natuurinclusieve landbouw niet bestaat binnen het Gelderse natuurnetwerk. Dat noemt de afdeling voor boeren en natuurbeschermers 'spijtig', terwijl ze wel direct belanghebbenden zijn. 'Voor natuurbeschermers is het spijtig, omdat de natuur vaak beter gerealiseerd kan worden met natuurinclusieve landbouw. Voor boeren is schraal grasland amper interessant.'

Het gebruik van deze gronden als natuurinclusieve landbouw biedt hen volgens LTO veel meer mogelijkheden om de gewenste extensivering en biodiversiteit te realiseren. 'Voor de samenleving is natuurinclusieve landbouw interessanter dan schraal grasland, omdat het beheer van natuurinclusieve landbouw de samenleving veel minder kost, terwijl de natuurdoelen wel gerealiseerd worden.'


Agrarisch medegebruik

De Betuwse boeren pleiten er voor om binnen de Gelderse natuur de mogelijkheden voor agrarisch medegebruik te verruimden bijvoorbeeld door de agrarische natuurverenigingen. Het zou volgens hen goed zijn om te onderzoeken hoe dit kan in combinatie met het realiseren van de natuurdoelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer