Gerard Doornbos: 'Sleutel natuurinclusief ligt bij pachtprijs'

Met drie grootschalige extensieve akkerbouwbedrijven in het Buijtenland van Rhoon hoopt de gelijknamige gebiedscoöperatie natuurinclusieve landbouw een impuls te geven. Voorzitter van de gebiedscoöperatie en oud-LTO-voorzitter Gerard Doornbos ziet realisatie hiervan als proeftuin voor heel Nederland.

Gerard+Doornbos%3A+%27Sleutel+natuurinclusief+ligt+bij+pachtprijs%27
© Bert Hartman

Waarom is de gebiedscoöperatie opgericht?

'Twintig jaar was er ruzie over het Buijtenland van Rhoon. 600 hectare zou de bestemming zoetwatermoeras krijgen ter compensatie van de Tweede Maasvlakte. Boeren hebben zich hiertegen verzet. Oud-landbouwminister Cees Veerman adviseerde om de tegenstelling tussen landbouw en natuur weg te nemen.

Provincie Zuid-Holland heeft 80 procent van de grond aangekocht, het gaat om zo'n 350 hectare

Gerard Doornbos, voorzitter gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon

'In 2018 is een streefbeeld afgesproken met landbouw, natuur en recreatie om dit met akkernatuur te verwezenlijken. Hiermee is de coöperatie aan de slag gegaan.'


Hoeveel grond is er opgekocht?

'Provincie Zuid-Holland heeft 80 procent van de grond aangekocht. Het gaat om 350 hectare van de te verwerven 428 hectare. De meeste boeren kiezen voor opkoop van het bedrijf omdat de planschade die ze krijgen als ze blijven, financieel bijzonder onaantrekkelijk is.'


Is er een verdienmodel mogelijk?

'Akkerbouwbedrijven van 130 hectare die maximaal een derde deel hakvruchten verbouwen en verder bijvoorbeeld granen, vlas, veldbonen en huttentut en stukken natuur aanleggen als wintervoedselveldjes en flora-akkers bieden potentie, mits daar een redelijke vergoeding tegenover staat. Dat heeft Delphy uitgerekend. Hierbij kan de afzet richting de korte keten een aanvulling zijn. Zo zijn er bierbrouwers die graag onze gerst willen afnemen.


'We moeten ook naar de kosten kijken. Dit kan vooral slagen als de pachtprijs laag wordt gehouden. De eigenaar moet niet het onderste uit de kan willen halen.'


Hoeveel pacht betalen de boeren?

'426 euro per hectare als ze zich aan het bouwplan houden. Normaal ligt de pachtprijs op 900 euro. Dit kan worden bekostigd met geld dat voor de realisering van het Buijtenland van Rhoon vrijkwam. Albert Heijn vragen om prijzen van producten te verhogen, is een mission impossible. De sleutel voor dit soort initiatieven ligt bij een redelijke vergoeding en verlaging van de kosten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer