Aardappelareaal Vlaanderen stijgt 4,2 procent

Het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen stijgt. De teller staat op 51.708 hectare. Dat betekent een stijging van 4,2 procent, meldt het Belgische Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA).

Aardappelareaal+Vlaanderen+stijgt+4%2C2+procent
© Burt Sytsma Photography

PCA vermoedt dat de gestegen contractprijzen voor telers een stimulans is om meer aardappelen te poten. Bij de ondertekening van de contracten in januari was er namelijk nog geen indicatie dat de kostprijs in 2022 nog flink zou doorstijgen. Daarnaast is de areaalgroei te verklaren door de betere prijzen op de vrije markt.

Het areaal pootgoed is sinds dit jaar opgedeeld in gecertificeerd pootgoed (1.052 hectare) en hoevepootgoed (371 hectare). Hoevepootgoed is het deel dat telers zelf aan pootaardappelen verbouwen voor eigen gebruik in het volgende seizoen. Hiermee klimt de Vlaamse pootgoedproductie met 2 procent.


Andere teelten

Het gewas met de grootste areaalstijging is korrelmais. Dit jaar wordt er met 56.046 hectare maar liefst 32 procent meer korrelmais geteeld, meldt PCA. De oppervlakte van wintertarwe daalt 4 procent, wintergerst stijgt 9 procent.


Ook het cichoreiareaal groeit 9 procent. De grootste areaalkrimp is te zien bij de vollegrondsgroenten. De geteelde oppervlakten van bloemkool, spruitkool, wortelen, uien, erwten en bonen dalen allemaal tussen 15 en 30 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer