Vlaanderen verwacht lichte stijging aardappelareaal

Het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen neemt dit jaar volgens een enquête van de Belgische onderzoeksinstelling PCA toe met ongeveer 2 procent.

Vlaanderen+verwacht+lichte+stijging+aardappelareaal
© Twan Wiermans

Deze stijging brengt het aardappelareaal in Vlaanderen op ruim 50.000 hectare. Ten opzichte van vorig jaar worden waarschijnlijk vooral meer vroege aardappelen gepoot. Dit blijkt uit navraag van PCA bij 127 aardappeltelers over hun te poten areaal en rassenkeuze.

Op basis van de antwoorden concludeert PCA dat het areaal vroege aardappelen met 16,5 procent kan uitbreiden. Dit betekent een groei van 1.000 hectare tot ruim 7.000 hectare. Belangrijkste vroege ras met een aandeel van 55 procent blijft Amora. Andere rassen uit dit segment met een substantieel areaal zijn Sinora en Anosta.


Middenlate en late rassen

Het areaal middenlate en late fritesaardappelen zal volgens PCA niet veel wijzigen ten opzichte van 2021. Als er al sprake is van een stijging dan is dat minder dan 1 procent. Fontane blijft in Vlaanderen veruit het grootste fritesras met een aandeel van 60 procent. Het gemiddelde areaal Fontane per teler ligt volgens de enquête op 29 hectare en ruim de helft van het areaal wordt naar verwachting op contract geteeld.

Van de overige fritesrassen zijn Challenger, Markies, Bintje en Innovator de belangrijkste, met elk aandelen in het areaal van globaal 5 tot 7 procent. PCA noemt het opvallend dat nog steeds 20 procent van de Vlaamse aardappeltelers ervoor kiest om Bintje te poten. Het gemiddelde areaal van dit ras ligt op ongeveer 9,5 hectare per teler.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer