België meldt kleinere aardappelvoorraad

De voorraden consumptieaardappelen in Belgische bewaarloodsen worden geraamd op 1,6 miljoen ton. Dat is 9 procent minder dan vorig jaar rond begin april en ongeveer 2,5 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Belgi%C3%AB+meldt+kleinere+aardappelvoorraad
© Nieuwe Oogst

Vooral de voorraad vrije aardappelen is dit jaar een stuk lager, constateert de Belgische onderzoeksinstelling PCA na een inventarisatie met als peildatum 1 april. De Belgische aardappelvoorraden zijn gelijkmatig verdeeld over akkerbouwbedrijven in Vlaanderen en Wallonië. Wel hebben Vlaamse aardappeltelers naar verhouding meer vrij product beschikbaar voor de verkoop.

Het aandeel vrij van de huidige aardappelvoorraad bij de zuiderburen is minder dan een kwart. In absolute cijfers ligt er nog 375.000 ton aan vrije aardappelen in de Belgische bewaarloodsen. Het vijfjarig gemiddelde aan vrije voorraad berekent PCA voor begin april op 480.000 ton. De al gecontracteerde voorraad is met 1,23 miljoen ton dit jaar 13 procent groter dan het vijfjarig gemiddelde.


63 procent Fontane

Van de aardappelvoorraad in België is maar liefst 63 procent van het ras Fontane. Van die voorraad van bijna 1 miljoen ton ligt nog ongeveer 27 procent vrij.

Na Fontane is Bintje nog steeds het grootste bewaarras met een geschat volume per 1 april van 100.000 ton, gevolgd door Challenger met 81.000 ton en Innovator met 41.000 ton. Overige bewaarrassen zijn onder meer Markies en VR808.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer