Extra inzaai zomertarwe door internationale onrust

Er was dit jaar al meer animo voor inzaai van zomergranen. Deze trend wordt versterkt door de internationale onrust door de oorlog in Oekraïne. Dat zorgt voor een hectische tarwemarkt, bevestigen twee managers van landbouwcoöperaties CZAV en Agrifirm.

Extra+inzaai+zomertarwe+door+internationale+onrust
© Koos v.d. Spek

'Normaal gesproken is er alleen veel vraag naar zomertarwe als de inzaai van wintertarwe niet goed gelukt is. Ondanks de veelal geslaagde inzaai is er toch een behoorlijke vraag naar zomertarwe. Dat komt vooral door hoge graanprijzen en de onzekerheid op de wereldmarkt', constateert Jurriaan Visser, manager granen bij CZAV.

Het areaal wintertarwe is volgens hem ongeveer 5 procent gegroeid. 'De toename van het totale oppervlak aan zomertarwe is nu nog lastig te kwantificeren, maar is naar verwachting gelijk of iets hoger dan vorig seizoen.' Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat in 2021 in totaal 119.380 hectare tarwe is ingezaaid. Dat was in 2020 nog 109.630 hectare.


Afhankelijk van weer

Van die 119.380 hectare bestaat 106.780 hectare uit wintertarwe (in 2020 92.840 hectare) en 12.600 hectare uit zomertarwe (in 2020 16.780 hectare). Deze cijfers variëren dus jaarlijks en dat heeft vaak te maken met weersomstandigheden. In een nat najaar hebben akkerbouwers minder gelegenheid om wintertarwe te zaaien, waardoor ze in het daaropvolgende voorjaar zijn aangewezen op zomertarwe.


CZAV-manager Visser geeft aan dat de verkooporganisatie in Zuid-Nederland goed is voorbereid op de vraag naar extra zaaizaad. 'Voor vandaag hebben ze zeker nog voldoende zomertarwe, maar de bestellingen gaan door. We hebben nog contacten waar we kunnen inkopen. Dat is wel beperkt, het kan spannend worden.'


Zomergerst goed alternatief

Manager plantaardige afzet Aart den Bakker van Agrifirm meldt ook dat er nog voldoende zaaizaad beschikbaar is. 'Zeker van gerst. De tarwevoorraad is iets krapper. Zomergerst kan een goed alternatief zijn voor tarwe, vooral de goede brouwgerstrassen.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Hij denkt dat ook de lagere stikstofbehoefte van gerst voor akkerbouwers een reden kan zijn om voor zomergerst te kiezen. 'Aan tarwe wordt vaak zo'n 200 kilo stikstof per hectare gegeven om de hoogste opbrengst te kunnen bereiken. Gerst heeft doorgaans genoeg aan 80 kilo stikstof. Je kunt door de gewaskeuze op kunstmest besparen, wat nu zeker interessant is ten aanzien van de hoge stikstofprijzen.'


Bezuinigen op mest

'Toch verwacht ik niet dat telers door de hoge kunstmestprijzen op bemesting gaan bezuinigen', stelt Visser. 'Ze willen de maximale opbrengst eruit halen. De tarweprijzen voor de nieuwe oogst staan op 300 euro per ton.' De managers zien nog niet dat de extra inzaai van granen ten koste gaat van een specifiek gewas. 'Het areaal van elk ander gewas wordt een beetje minder. Het hangt puur van het bouwplan van af.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer