Nog twee vogelgriepuitbraken in Hierden

Een pluimveehouderij met honderdduizend eenden en een bedrijf met zesduizend eenden en 8.300 leghennen in het Gelderse Hierden zijn getroffen door de vogelgriep. De besmetting kwam aan het licht door een screening na de uitbraak van vogelgriep bij eenden in Hierden op 7 juni.

Nog+twee+vogelgriepuitbraken+in+Hierden
© Twan Wiermans

Een van de bedrijven werd op 4 februari ook getroffen door vogelgriep. Beide pluimveehouderijen worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geruimd om verdere verspreiding te voorkomen. In het gebied van 1 kilometer rond het besmette eendenbedrijf in Hierden liggen drie andere pluimveebedrijven, waarvan één het geruimde bedrijf is van 7 juni. Verder gaat het om een pluimveehouderij met vleeseenden en leghennen. Dat bedrijf is nu ook positief bevonden en wordt geruimd.


Het derde bedrijf uit de 1 kilometer zone was negatief in de screening en heeft geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf en wordt geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometer zone rondom het besmette eendenbedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen 21 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod al gold sinds de besmetting van het bedrijf op 7 juni.


Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Tekst gaat verder onder kaart:

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen als een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Noodzakelijke bezoekers moeten verplicht douchen. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen als kippen, maar ook watervogels en loopvogels.


Ophok- en afschermplicht

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen geldt een afschermplicht. Net als voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels.

Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. In het kader van de besmetting op de locaties in Hierden wordt een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer